Zielony koktajl

wpis w: Na wynos, Śniadania | 4

Jestem zachwycona lekkimi i szybkimi śniadaniami – po prostu zdrowie na talerzu od rana  bez specjalnego wysiłku!

image

Dla jednej osoby:
Kiwi – 1 sztuka
Gruszka – 1 duża
Płatki owsiane – 2-3 łyżki stołowe
Siemię lniane – łyżeczka
Otręby owsiane lub inne – łyżeczka
Świeży szpinak, trochę jarmużu lub kilka gałązek natki pietruszki –  tu natka pietruszki
Do posypania, ale niekoniecznie – tu pestki słonecznika, siemię lniane, orzechy włoskie  otręby i ostropest

Wszystkie składniki, oprócz tych do posypania, zmiksuj blenderem na jednolitą masę, ewentualnie rozcieńcz wodą do konsystencji jaką lubisz – tu tylko odrobina wody. Koktajl przelóź do miseczki, posyp pestkami, otrębami i zajadaj ze smakiem oraz świadomością ile witamin, minerałów jest w tym łatwym do przygotowania, lekkim i szybkim śniadaniu.

Zamiast pestkami zielony koktajl możesz posypać świeżymi owocami sezonowymi. Dodatek płatków owsianych zapewnia gęstą konsystencję i sprawia, że spokojnie można wytrzymać do drugiego śniadania, które niekoniecznie jest po 20 minutach od zjedzenia pierwszego:-)

image

P.S.
Takie śniadanie świetnie nadaje się do zapakowania do pojemniczka i zabrania ze sobą.

 

 

4 Responses

  1. Viola

    Bardzo się cieszę, że się wstrzeliłam z proopozycją:-) zarówno śniadań pojemniczkowych jak i pomysłów na spożytkowanie dzikiego jarmużu tutaj na blogu dostatek.

  2. Izabela

    Uwielbiam śniadania pojemniczkowe 🙂 Może nawet zrobię sobie na jutro, bo jarmuż rośnie w ogrodzie jak dziki 😀

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *