Sałatka z arbuzem i feta

wpis w: Na wynos, Sałatki | 1

Sałatka z arbuzem i serem feta na bazie świeżych liści szpinaku; pyszna, soczysta sałatka – doskonała, zwłaszcza na upalne dni.  Obecność kolendry w tym przypadku bardzo mile widziana!

 image

Składniki dla jednej osoby:

świeże liście szpinaku – 1-2 garści

arbuz – plaster

cukinia – 1/4

feta – ok. 50 g (do pokrojenia w kostkę)

oliwa – 1-2 łyżki

ocet balsamiczny – do smaku

świeże listki kolendry – kilka sztuk

Liście szpinaku umyj i osusz. Jeśli są duże, poszarp je na mniejsze kawałki i ułóż na talerzu lub półmisku. Cukinię pokrój w drobną kostkę i dorzuć do szpinaku. Jeśli to koniecznie wypestkuj arbuza, a jeśli nie, to po prostu pokrój go w kostkę. Ser feta naturalny dobrze jest kupić pokrojony w kostkę lub takiego rodzaju, aby można go było z łatwością pokroić. Z wierzchu posyp kolendrą. Dopraw oliwą i octem balsamicznym.

P.S.

Bardzo smaczna, a jakie łatwa do przygotowania!

Świetnie smakuje z kieliszkiem białego schłodzonego wina:-)

Oczywiście ser feta można również pokruszyć, ale nie wygląda wówczas tak estetycznie.

Print Friendly

Jedna odpowiedz

  1. Prawdziwe orzeźwienie! Do tego smaczne i zdrowe, tak lubię!

Zostaw Komentarz