Stałam przy kuchennym blacie i obtaczałam bezkształtną warzywną masę w bułce tartej, a potem kładłam ją na patelni z rozgrzaną oliwą i patrzyłam jak powoli zaczyna się rumienić i nabierać zwartej formy. Wtedy poczułam, że po ostatnich trudnych tygodniach powoli odzyskuję nie tylko smak i węch, ale również spokój.
Przez chwilę pozwoliłam sobie na to, aby te niepozorne kotleciki z warzyw były najważniejszą rzeczą na świecie i choć może to wydać Ci się dziwne, zamiana średnio atrakcyjnych warzyw ugotowanych w bulionie w smaczny, rodzinny obiad sprawiła mi dużo radości.
Po raz pierwszy od wielu dni pomyślałam sobie – jest dobrze!
Przepis na proste i pyszne resztkowe kotleciki jest poniżej, ale nie przywiązuj się zbytnio do niego, bo skład, ilość i proporcje warzyw mogą się zmieniać. Nie bój się eksperymentować, bo nawet jeśli coś nie wyjdzie, to przecież nic takiego się nie dzieje, a zawsze się czegoś nauczysz.
Na wszelki wypadek podaję również mój sposób na surówkę z kiszonej kapusty. Jest zwyczajna, ale bardzo ją lubię i świetnie pasuje do łagodnych warzywnych kotlecików.. Dodam tylko, że nie przepadam za kminkiem, więc go tu nie znajdziesz.
SKŁADNIKI na około 16 kotlecików
warzywa ugotowane w bulionie (np. 2 marchewki, por, kawałek selera, cebula, korzeń pietruszki, kawałek kapusty, 2 suszone pomidory)
kilka łyżek bułki tartej oraz dodatkowo do obtoczenia
1 jajko
1 cebula
pęczek natki pietruszki
solidna szczypta soli lub do smaku
1/2 łyżeczki pieprzu lub do smaku
oliwa i masło klarowane do smażenia
Składniki surówki:
500 g kiszonej kapusty
1 marchewka
1 jabłko
1 mała cebula zwykła lub czerwona
szczypta soli, pieprzu oraz cukru (to ważne)
2-3 łyżki oleju rzepakowego lub sezamowego
OPCJONALNIE
Te kotleciki będą również dobrze smakować podane w bułce do burgerów.
W tej wersji są łagodne, ale możesz je doprawić chili, harissą lub ostrą pastą curry i przygotować danie w wersji pikantnej.
Dodatkowo możesz przygotować sos pieczarkowy i podać te kotleciki razem z ziemniakami i surówką.
WYKONANIE
Warzywa z bulionu odcedź, usuń ewentualne przyprawy (liść laurowy, kulki ziela angielskiego itp), a następnie zblenduj je na niezbyt gładką masę.
Dodaj do zblendowanych warzyw około 6 łyżek bułki tartej i dokładnie wymieszaj. Następnie dodaj jajko, drobno posiekaną cebulę oraz natkę pietruszki i ponownie wymieszaj. Dopraw wszystko do smaku solą i pieprzem.
Nabieraj masę łyżką stołową, obtaczaj w bułce tartej i formuj niewielkie kotleciki. Smaż je na rozgrzanej oliwie z masłem klarowanym po kilka minut z każdej strony, aż się zarumienią.
Podawaj ciepłe z surówką z kiszonej kapusty lub inną surowką o ostrym smaku.
Surowka z kiszonej kapusty
Jeśli w kapuście jest dużo soku, to ją delikatnie odciśnij, posiekaj i przerzuć do miski. Zetrzyj na tarce o średniej wielkości oczkach marchewkę oraz jabłko (można zetrzeć ze skórką, jeśli lubisz) i dodaj do kapusty. Dodaj również drobno posiekaną cebulę. Dopraw surówkę solą, pieprzem i cukrem (to ważne), a następnie wszystko wymieszaj i posyp ulubionæ zieleniną.
WSKAZÓWKI
Proporcje ugotowanych warzyw nie są istotne, za każdym razem kotleciki mogą mieć nieco inny smak.
Jeśli masa wydaje ci się zbyt wodnista, dosyp więcej bułki tartej.
Kotleciki są delikatne, przed obtoczeniem w bułce tartej nie będą miały zwartej konsystencji, ale z łatwością można je przenieść na patelnię. Ważne aby za wcześnie nie przekręcać ich na drugą stronę. Trzeba je smażyć na wolnym ogniu po kilka minut z każdej strony, wtedy stają się bardziej zwarte.
Viola
Bardzo się cieszę. Uwielbiam takie przepisy, które dają wiele moźliwości. Fajny pomysł z tą brukselką, a teraz pomyślałam że można ewentualnie zrobić z niej orzeźwiającą surówkę, gdyby nie było kiszonej kapusty:-)
Karina
Dziekuje za ten przepis. Jakos zawsze mi sie wydawalo że takie kotleciki nie są smaczne a okazuje sie że są 😊 od siebie dodalam pare głowek brukselki którą w kawalkach udusilam na patelni i zmiksowałam razem z warzywami z rosołu.