Beza z kremem cytrynowym

wpis w: Ciasta i desery, Na Święta | 1

 

Podaję ci przepis na niesamowicie delikatny i efektowny deser, który daje wiele możliwości. Żywa kolorystyka i świeży smak bezy z kremem cytrynowym nawiązują do zbliżających się Świat Wielkanocnych, ale można ją również przygotować w innym czasie, korzystając z dostępnych sezonowych owoców, na przykład truskawek czy borówek amerykańskich. Dodatek świeżych ziół i kwiatów jadalnych będzie tu również dobrym pomysłem.

Możesz przygotować ok. 20-30 mniejszych bezików lub jeden duży cytrynowy tort bezowy. Możesz też nie piec bezy a wykorzystać sam przepis na krem cytrynowy, w dodatku przygotowany w dwóch wersjach – z mascarpone lub bez. Co więcej, obie wersje kremu cytrynowego, możesz wykorzystać do przygotowania tarty na kruchym spodzie, do przełożenia babeczek czy tortu lub posmarowania wierzchu babki. Będzie wtedy wyglądać i smakować inaczej niż zwykle.

Potrzebujesz więcej pomysłów? Otóż krem cytrynowy przypomina masełko i  możesz też je  podać na wielkanocne śniadanie jako dodatek do babki drożdżowej. Zajrzyj też na koniec przepisu – do wskazówek, tam znajdziesz jeszcze jeden pomysł.

Mam nadzieje, że zachęciłam Cię do do zrobienia tego deseru, a jeśli wydaje Ci się, że jest przy nim dużo pracy,  to dodam, że beza z kremem cytrynowym jest prosta, a przygotowanie jej można rozłożyć w czasie. Beziki można  upiec kilka dni wcześniej i schować do kuchennej szafki, a krem cytrynowy, 1-2 dni wcześniej i przechowywać w lodówce. Połączenie bezy z kremem i ozdobienie jej to już tylko chwila, tuż przed podaniem na stół.

Beza z lemon curd.

Beza z kremem cytrynowym z dodatkiem mascarpone, mniej słodka ale i mniej intensywna w kolorze.

SKŁADNIKI  na około 30 sztuk bezików o wielkości ok. 6 cm

Beza

6 białek schłodzonych uprzednio w lodówce

szczypta soli

300 g drobnego cukru (50 g na białko)

1-2 łyżeczki soku z cytryny

1 łyżeczka mąki ziemniaczanej lub skrobi kukurydzianej

 

Lemon curd / krem cytrynowy

otarta skórka z 2-3 cytryn (do ozdoby kremu)

sok z 2-3 cytryn (ok. 100 ml)

ok. 100 g cukru

90 g masła

2 całe jajka i 1 żółtko

 

OPCJONALNIE

250 g mascarpone do lemon curd (jeśli go nie dodajesz należy podwoić proporcje na lemon curd)

listki mięty i kwiaty jadalne do ozdoby, tu kwiaty forsycji i mirabelki.

 

WYKONANIE

Nagrzej piekarnik do 150°C.

Dodaj do schłodzonych białek szczyptę soli. Cierpliwie ubij  białka na sztywną pianę powoli dodając cukier (po odwróceniu miski do góry nogami piana ma nie spływać). Na koniec wmieszaj sok z cytryny i mąką ziemniaczaną lub skrobię kukurydzianą.

2 duże, płaskie blachy wyłóż papierem do pieczenia i za pomocą kieliszka czy foremki, odrysuj ołówkiem na papierze około 5-6-centymetrowe koła. Łyżką lub za pomocą rękawa cukierniczego nałóż ubite białka na wyrysowane kręgi. Jeśli masz możliwość równoczesnego pieczenia obu blach to wstaw bezy do piekarnika na 5 minut, a następnie zmniejsz temperaturę do 100° C i piecz około 2 h. Po tym czasie zostaw bezy w piekarniku przy otwartych drzwiczkach na kilka godzin lub na noc.

Jeśli nie masz możliwości równoczesnego wstawienia blach do piekarnika to piecz bezy po kolei w 150 stopniach a potem, przy włączonym nawiewie zamieniaj co jakiś czas pozycje blach (góra-dół)  trzymając je w 100 stopniach przez 2 godziny. Dla ułatwienia, zamiast małych bezików, możesz też upiec jeden lub dwa duże płaty bezowe i przygotować tort.

W międzyczasie, kiedy pieką się bezy, przygotuj lemon curd. Otrzyj skórkę z cytryn i wyciśnij  sok. Rozkłóć  jajka z żółtkiem. Zagotuj sok z cytryny z cukrem i mieszając trzepaczką wlej sok do jajek. Przelej miksturę z powrotem do garnka i cały czas mieszając drewnianą łyżką, podgrzewaj 4-5 min na średnim ogniu.

Kiedy masa zgęstnieje odstaw ją z palnika lub zmniejsz ogień i powoli, porcjami dodawaj masło i mieszaj do całkowitego rozpuszczenia. Gdyby w masie pojawiły się grudki, co może się zdarzyć jeśli nie będziemy jej dokładnie mieszać,  przetrzyj ją przez sito. Powinna być gładka i kremowa.

Przykryj masę folią spożywczą, aby na powierzchni nie utworzyła się ścieta warstwa i odstaw na 2-3 h do całkowitego wystudzenia.

Tak przygotowany krem możesz bezpośrednio wykorzystać do bezy. Możesz go również wymieszać, za pomocą miksera na wolnych obrotach, z mascarpone i uzyskać delikatniejszą, mniej słodką I bardziej wydajną masę o jaśniejszym kolorze. 

Wyłóż krem na bezę, przechowuj deser w lodówce, a przed podaniem ozdób z wierzchu startą skórką z cytryny, miętą i sezonowymi kwiatami jadalnymi.

WSKAZÓWKI

Zamiast małych bezików, z podanego przepisu możesz  upiec jeden lub dwa duże płaty bezowe i przygotować tort. Wierzch pięknie wygląda ozdobiony tartą skórką z cytryny i listkami mięty lub obsypany prażonymi płatkami migdałów.

Obie wersje kremu cytrynowego, możesz wykorzystać do przygotowania tarty na kruchym spodzie, do przełożenia babeczek lub posmarowania wierzchu babki. Będzie wtedy wyglądać i smakować inaczej niż zwykle.

Małe beziki i krem cytrynowy z mascarpone mogą posłużyć do przygotowania szybkiego deseru typu „eton mess”, wystarczy beziki lekko  pokruszyć do kremu cytrynowego, dodać borówki amerykańskie i listki mięty. Ten deser pięknie wygląda na stole w dużej misie i ma niepowtarzalny, świeży smak. Nakładamy go do pucharków jak sałatkę, w takiej ilości jak sobie tego życzą goście.

Do ozdoby można wykorzystać kwitnące sezonowe kwiaty jadalne, tu akurat wykorzystałam kwiaty forsycji i mirabelki oraz listki mięty. Świeże kwiaty poza sezonem można zastąpić suszonymi, pokruszonymi.

Więcej pomysłów na proste pomysły na co dzień i od święta z najdziesz w moich książkach Mamucie Przysmaki. W książce z przepisami na wiosnę i lato jest cały rozdział poświęcony wielkanocnym przepisom.

 

 

  1. Photopolis

    Świetny artykuł. Jestem zachwycony, że trafiłem na tę stronę . Wielu osobom wydaje się, że mają odpowiednią wiedzę na opisywany temat, ale tak nie jest. Stąd też moje pozytywne zaskoczenie. Chciałbym wyrazić uznanie za Twój trud. Zdecydowanie będę rekomendował to miejsce i często wpadał, aby przejrzeć nowe rzeczy.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *