Ostatnio dużo u mnie granatu i dużo śniadań, ale myśląc o jutrzejszym kobiecym święcie mój dzisiejszy wybór nie mógł być inny. Ponoć Hipokrates dla utrzymania zdrowia w dobrej kondycji zalecał minimum 6 pestek granatu dziennie – codziennie. Ja dzisiaj zaproponuję może ciut więcej w przygotowanym kobiecym śniadaniu – tak, właśnie chciałabym podkreślić ŚNIADANIU, gdyż my kobiety często ten posiłek zaniedbujemy, choć oczywiście zdajemy sobie sprawę z jego ważności.
Jeśli dodam jeszcze, że granaty zawierają estron (folikulinę) – występującą naturalnie formę estrogenu oraz mają niezliczone dobroczynne działania na organizm, w tym na urodę, to już chyba nic nie muszę dodawać dlaczego taki właśnie jest mój wybór:-)więcej informacji o granacie zamieściłam na końcu wpisu.
Przepis na śniadanie dla jednej osoby:
Kasza jaglana – ok. 3 łyżki ugotowanej kaszy
Orzechy włoskie – kilka sztuk
Płatki migdałów – łyżka stołowa
Pestki granatu – kilka łyżek
Jogurt naturalny
Przepis jak ugotować kaszę jaglaną znajdziesz tutaj:
Do miseczki dajemy kilka łyżek ugotowanej kaszy jaglanej, dosypujemy trochę orzechów włoskich, płatków migdałowych oraz pestek granatu. Pyszne śniadanie mamy praktycznie gotowe:
Teraz kolej na jogurt.
Można również dodać garść winogron i uczynić swoje śniadanie jeszcze bardziej soczystym:
To jedno z moich ulubionych śniadań. Mam nadzieję, że będzie smakować, zwłaszcza jako szybkie i niespieszne śniadanie z granatem na Dzień Kobiet.
Granat uprawiano już 5 tysięcy lat p.n.e. W starożytnej Grecji i Egipcie roślinę tę czczono jako świętą, a starożytna medycyna Chin uznawała sok z granatu za “skoncentrowane życie” i symbol długowieczności. Owoc granatu był na przestrzeni dziejów zawsze kojarzony z kobietą, a niektórzy badacze Biblii twierdzą, że zakazanym owocem w ogrodzie rajskim nie było jabłko, lecz granat.
W nich ponoć kryła się tajemnica królowej Kleopatry, wzoru kobiecej urody, która świadoma dobroczynnego wpływu owoców na urodę zajadała się nimi obficie i wzbudzała niemałe zainteresowanie wśród płci przeciwnej.
Ponadto granat, ze względu na swój kształt, stał się pierwowzorem królewskiego berła oraz korony europejskich władców.
O korzystnym wplywie owocu granatu na zdrowie wiedziano już kilka tysięcy lat przed naszą erą, natomiast współczesne badania potwierdzają m.in. jego korzystny wpływ na układ krążenia, układ nerwowy, wysoki poziom antyutleniaczy, korzystne działanie w profilaktyce chorób nowotworowych, hamujące działanie na procesy zapalne a takźe korzystny wplyw na utrzymanie równowagi hormonalnej.
/źródło www.planetazdrowie.pl/
P.S.
Kaszę jaglaną można zastąpić zwykłymi niezwykłymi płatkami owsianymi górskimi. Można również dla urozmaicenia dodawać do bazy różne sezonowe owoce, pestki oraz bakalie i tworzyć tym sposobem niezliczoną ilość szybkich i pysznych śniadań. Oczywiście panów również możemy poczęstować:-)
Viola
Pisałam o tym w poprzednich wpisach, gdzie był granat a w najważniejszym wpisie zapomniałam dodać..
Zatem przekrojony w poprzek granat ostukujemy łyżką stołową nad wysoką miseczką. Pestki z latwością wypadają a otoczenie jest ochronione:-)
Magda - Dobrze Zorganizowana
Fajny pomysł na śniadanie. A podpowiesz, jak dobrać się do granatu, żeby nie pobrudzić siebie i kuchni?