Tarta gryczana

Powodów wykonania tarty na bazie kaszy gryczanej może być kilka; na przykład chęć zużycia nadmiaru ugotowanej kaszy, albo po prostu chęć przygotowania niebanalnej i zdrowej kolacji. Skład tarty można oczywiście modyfikować do woli. Kiedy piszę te słowa, już mi przychodzi do głowy jeszcze kilka wariantów, ale powstrzymuję się i dzisiaj  przedstawiam jedynie dwa warianty tarty; z mięsem lub bez. Takie też zamieszczam zdjęcia, choć na pierwszy rzut oka trudno jest rozpoznać, która tarta jest która, prawda?

image

Przepis na tartownicę ok. 25-28 cm:

Ugotowana kasza gryczana – ok. 2.5 kubka
Ser typu feta – ok. 100g
Suszone pomidory – 5-8 szt. do smaku
Listki botwinki/ świeży szpinak/natka pietruszki – garść do wyboru, tu liście botwinki i szpinaku.
Cebula -1 szt
Ser żółty – 15-20 dag
Śmietana lub jogurt naturalny – kubek ok. 200g, tu jogurt)
Jaja – 4 szt
Olej rzepakowy lub oliwa – łyżka
Filet z kurczaka – 1 pojedynczy (jeśli chcemy, aby danie było z mięsem)

Ugotuj kaszę gryczaną zgodnie z przepisem zamieszczonym na opakowaniu, tak aby otrzymać mniej więcej 2.5 kubka ugotowanej kaszy. Kaszę ostudź.

Nagrzej piekarnik do ok. 200 stopni.

Jeśli przygotowujesz tartę z kurczakiem, to pokrój filet w drobną kostkę, delikatnie dopraw solą, pieprzem, czosnkiem i obsmaż kilka minut na patelni z niewielką ilością oleju. Możesz to również zrobić na patelni grillowej. Pod koniec dodaj posiekaną w kostkę cebulę i podrzucając lub mieszając zawartość patelni zeszklij ją delikatnie. W przypadku tarty gryczanej wegetariańskiej oczywiście pomijasz ten etap.

image

Posiekaj suszone pomidory oraz świeźe listki botwinki/ szpinaku i dodaj do kaszy. Cebulę pokrój w kostkę, zeszklij na lyżce oleju lub oliwy i dodaj do kaszy (chyba ze juź to zrobiłeś dodając cebule do kurczaka). Pokrusz ser typu feta, wymieszaj wszystko i ewentualnie dopraw do smaku solą, pieprzem, czosnkiem, płatkami chili iraz ulubionymi ziołami. Juź na tym etapie kasza ma Ci smakować!

Zetrzyj ser żółty na średniej tarce. W misce roztrzep jaja z jogurtem lub śmietaną i dodaj starty ser źółty. Dopraw masę jajeczno-serową do smaku solą, peprzem oraz ziołami.

Tartownicę wysmaruj maslem lub olejem, wyłóż farsz z kaszą, dodaj większą część masy jaecznej i wymieszaj delikatnie z kaszą. Zostaw jednak trochę masy na wierzch do zapieczenia. Następnie zalej całość resztą masy wyrównując i lekko uklepując powierzchnię tarty.

Piecz tartę gryczaną ok. 1/2 h w 200 stopniach. Podawaj na ciepło lub na zimno posypaną zieleniną z dodatkiem sałat mieszanych.

P.S.
Ja zwykle kaszę gryczaną gotuję tak, źe opłukaną w zimnej wodzie kaszę (ok 1 i 1/2 kubka) wrzucam na dużą ilość osolonego wrzątku i gotuję ok. 15-20 minut, a następnie odcedzam. Jest to sposób poobny do gotowania makaronu.

Uwaga! Ilość i czas gotowania kaszy zależy od stopnia uprażenia kaszy i producenta.

Tarta gryczana równieź świetnie smakuje z uduszonym szpinakiem z mrożonki.

Jako wzmacniający smak dodatek do tarty można wykorzystać sos tzatziki (jogurt, ogórek, koperek, sok z cytryny, sół, pieprz i dużo czosnku).

Kaszę z dodatkami można w całości wymieszać z masą jajeczno-serową, otrzymamy wówczas jeszcze inny wariant tarty, która nieco inaczej wygląda i nieco inaczej smakuje choć jej skład jest dokładnie taki sam.

 

 

4 Responses

  1. Alexandra

    Tego jeszcze moje oczy (i kubki smakowe) nie widziały. Z ogroooooomną chęcią nadrobię! Mniam mniam!

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *