Tiramisu z malinami jest wymyśloną przeze mnie letnią odmianą klasycznego tiramisu. W czasie gorących dni smakuje po prostu doskonale i jeśli komuś klasyczny deser wydaje się zbyt mdły, to może to jest właśnie rozwiązanie. Natomiast, Natomiast zimą, kiedy nie ma już świeżych malin, do kawy można dodać kieliszek likieru amaretto i wrócić do tiramisu klasycznego. Uwaga, ze względu na obecność kofeiny i alkoholu, deser jest przeznaczony dla osób dorosłych.
Składniki na tortownicę ok. 25 cm (12 niewielkich porcji)
Śmietanka kremowa 36% – 500 g
Mascarpone – 250 g
Biszkopty lady fingers – ok. 300 g
Mocna dobra kawa – 1 filiżanka ok. 150 ml
Cukier puder do smaku – ok. 1/2 kubka
Maliny – opakowanie minimum 250 g
Śmietankę kremową schłódź porządnie przez kilka godzin w lodówce, a dodatkowo możesz włożyć ją na ok. 15 minut do zamrażalki.
Przygotuj tortownicę. Zaparz mocną kawę i ostudź. Wlej ją do głębokiego talerza.
Śmietankę kremową ubij z cukrem pudrem na sztywną masę, raczej używaj wolnych obrotów miksera lub blendera, uważając, aby jej nie przebić. Jeśli tak sie stanie, zrobią się grudki masła – zatem jak tylko zauważysz, że śmietana zgęstniała i zostawia wyraźne ślady, przerwij miksowanie. Serek mascarpone wymieszaj dokładnie łyżką i dodaj do ubitej śmietany, następnie zmiksuj lub zblenduj jeszcze przez krótką chwilę do momentu, aż masa będzie jednorodna.
Biszkopty przekrój na pół i jedną połówkę ponownie przekrój na pół. Mniejsze części biszkopta szybko zanurzaj z obu stron w kawie i układaj na spodzie tortownicy w taki sposób, aby przytrzymywały dłuższą część biszkopta. W ten sposób z latwością, dzięki stelarzowi z obręczy tortownicy utworzysz “biszkoptowy płotek”. Na dno tortownicy pokryte namoczonymi w kawie biszkoptami rozłóż równomiernie mniej więcej połowę masy śmietanowej.
Posyp ją kakao (przez sitko).
Następnie ponownie układaj warstwę, namoczonych w kawie, niewielkich kawałków biszkoptów, z tym że obok nich układaj od razu maliny.
Warstwę biszkoptów i malin przykryj drugą warstwą masy śmietanowej, wierzch posyp kakao i udekoruj malinmi oraz listkami mięty, czy na przykład szałwi ananasowej.
Wstaw deser do lodówki. Moje tiramisu po 3-4 godzinach było gotowe.
P.S.
Podane proporcje wystarczą na ok. 12 niezbyt dużych kawałków, po 2 biszkopty każdy.
Oczywiście można pominąć robienie” płotu z biszkoptów” i ułożyć po prostu warstwę nasączonych w kawie ciastek i warstwę masy śmietanowej wykorzystując jedynie trorownicę.
Viola
Robiłam z murem i bez, obie wersje smakują:-)
Biały Lifestyle
Jutro się zabieram do robienia, bo wpadają goście 🙂 btw – fajny mur z biszkoptów 😀