Trudno jaja z groszkiem nazwać daniem, natomiast są bardzo smacznym dodatkiem zastępującym również sałatkę.
Dzisiaj pomyślałam o nich jako jednym ze sposobów na podanie jaj w czasie śniadania wielkanocnego, ale przyznam, że nie raz jaja z groszkiem uratowały sytuację, kiedy w domu była pusta lodówka, a niespodziewanie ktoś się zjawił na kolacji.
W końcu jaja, groszek, jogurt i zioła przyprawe zawsze możemy mieć w domu. To jest baza, inne dodatki już nie są koniecznie, chociaż mają walor smakowy i estetyczny.
Składniki:
Jaja ugotowane na twardo – 5 szt
Majonez – 4-5 łyżek stołowych
Jogurt naturalny – 4-5 łyżek stołowych
Zielenina do ozdoby, tu rukola – 1-2 garści
Groszek konserwowy – puszka
Przyprawy: sól, pieprz kolorowy lub inne ulubione przyprawy ziołowe
Rzodkiewki – 5 szt
Ugotowane na twardo i ostudzone jaja obierz, przekrój wzdłuż na pół i ułóż w odstępach na półmisku z rozsypaną rukolą.
Majonez wymieszaj z jogurtem naturalnym. Jeśli jest taka potrzeba odpraw do smaku solą i polej sosem każdą połówkę jaja.
Rzodkiewkę pokrój w półplasterki, natnij delikatnie białko jaja w poprzek i po nożu wetknij w szczeliny kawałki rzodkiewki.
Groszek odsącz dokładnie z zalewy i wypełnij nim luki pomiędzy połówkami jajek.
Jaja z groszkiem są gotowe do podania. Moźesz je ewentualnie doprawić kolorowym pieprzem i ozdobić listkami rukoli.
Uwagi dodatkowe:
Majonez można zastąpić musztardą.
Sos można przygotować tylko na bazie samego jogurtu z ulubionymi ziołami.
Dodaj komentarz