Szukałam lekkiego energetycznego śniadania na ten czas i znalazłam wszystko co najlepsze; chia i pestki granatu. Mniej znaczy więcej, a więc trzymam się zasady, że nie więcej niż jedna łyżka stołowa suchych nasion na dzień.
Przygotowałem pudding z chia, a teraz zastanawiam się czy jest to deser z chia na śniadanie czy śniadanie z chia na deser? Ale czy ma to jakieś znaczenie? W obu przypadkach pycha!
Składniki dla jednej osoby:
Nasiona chia – 1 łyżka stołowa
Jogurt grecki – 2 łyżki
Pestki granatu – kilka łyżek stołowych
Gruszka – 1/2 szt. pokrojona w drobną kostkę
Nasiona chia zalej minimum na 20 minut, a najlepiej na noc, 1/3 kubka ciepłej, przegotowanej wody. Jeśli masz możliwość zamieszaj co jakiś czas, aby nie zrobiły się grudki.
Dodaj do powstałej galaretki 2 łyżki jogurtu naturalnego typu greckiego i wymieszaj.
Układaj warstwowo w pucharku, warstwa owoców, warstwa chia z jogurtem, warstwa owoców itd…
Dodatkowe wskazówki:
Owoce można zmieniać sezonowo.
Jogurt można zastąpić mlekiem kokosowym.
Pudding z chia swietnie smakuje polany miodem, syropem klonowym lub daktylowym.
Więcej o nasionach chia, czyli szałwii hiszpańskiej możesz przeczytać TUTAJ
Dodaj komentarz