Ze szparagów można przygotować wiele, najczęściej podawane są zblanszowane i doprawione jedynie sosem holenderskim, ale mogą być również istotnym składnikiem zup, sałatek i wielu innych potraw. Mają dość neutralny smak i moim zdaniem wymagają zdecydowanego doprawienia. Ostatnio przygotowałam z ich dodatkiem tartę na bazie farszu z ricotty doprawionej ziołami prowansalskimi.
Tarta ze szparagami może zastąpić lekki obiad, świetnie nadaje się również do zabrania w pudełku do pracy lub szkoły na lunch. Z dodatkiem zielonej sałaty z sosem vinegrette jest pyszna.
Przed zapieczeniem w farszu szparagi można ewentualnie owinąć jeszcze szynką, najlepiej parmeńską lub szwardzwalską, dosypać garść orzechów, dodać ser kozi i uzyskać jeszcze większe bogactwo smaków.
Ciasto do tarty może być gotowe francuskie lub domowe kruche. Istotne jest, aby podpiec je solidnie przed nałożeniem farszu. Tutaj przygotowałam prostszą, wegetariańską wersję tarty, na kruchym spodzie, ale równieź bardzo smaczną i ciekawie wyglądającą.
Farsz:
Serek ricotta – 1 opakowanie
Parmezan – 1-2 łyżki stołowe
Jaja – 2 szt. całe
Sól, pieprz, zioła prowansalskie ewentualnie dodatkowo płatki chili dla zaostrzenia smaku
Szparagi – 1/2 wiązki
Ciasto kruche:
Mąka – 175 g
Żółtka – 2 szt
Masło – 1/2 kostki
Sól – szczypta
Papier do pieczenia
Mąkę, schłodzone posiekane masło, dużą szczyptę soli i 2 żółtka połącz, najlepiej mikserem i szybko zagnieć ciasto. Następnie ozpłaszcz je nieco i plastyczną, gładką masą w najprostszy sposób wyklej formę wyłożoną papierem do pieczenia formując nieco wyższy brzeg i dociskając go do ścianek. Pozostaw w lodówce do schłodzenia na minimum 1/2 h.
Nagrzej piekarnik do 200 stopni.
W szerokim garnku zagotuj wodę i osól ją do smaku. Przygotuj na później naczynie z bardzo zimną wodą. Zielone szparagi opłucz, odłam zdrewniałe, twardsze końcówki, wrzuć do osolonego wrzątku i gotuj 4-5 minut.
Obgotowane szparagi odcedź i przelej na cedzaku zimną, bieżącą wodą, a następnie przełóż do wcześniej przygotowanego dodatkowego naczynia z jak najzimniejszą wodą. Można ewentualnie do wody dodać lód.
Wyjmij ciasto z lodówki, przykryj dokładnie papierem do pieczenia. Piecz ciasto 10 minut, a następnie zdejmij papier i piecz ok. 15 minut – aż ciasto się zarumieni i będzie praktycznie upieczone.
W międzyczasie wymieszaj serek ricotta z jajami i parmezanem. Dopraw solą, pieprzem, ziołami prowansalskimi oraz płatkami chili, a następnie rozłóż masę równomiernie na podpieczonym cieście. Ułóż w farszu osuszone papierowym ręcznikiem laski zblanszowanych szparagów i piecz całość w piekarniku ok 25 minut.
Wierzch tarty się zarumieni, a masa jajeczno-serowa będzie zestalona. Podawaj na ciepło lub na zimno. Smacznego!
Viola
Dziękuję Renata. Jak tylko ktoś lubi tartę i szparagi jest pyszna 🙂
Renata
wygląda pysznie