Szybki, nieplanowany deser, który powstał z nagłej ochoty na coś słodkiego po zwyczajnym, rodzinnym obiedzie oraz z chęci dobrego wykorzystania otwartej, słodkiej śmietanki… Szczęśliwie się złożyło, że w domu było trochę truskawek, mascarpone w lodówce i świeża mięta na balkonie. Cud sprawił, że były również biszkopty (ostatnio gotowe słodycze kupuję do domu niezwykle rzadko, nie licząc czekolady oczywiście). Deser wyszedł pyszny, dietetyczny nie jest z pewnością, ale od czasu do czasu na taką przyjemność, zwłaszcza w dobrym towarzystwie, można sobie pozwolić. Poza tym truskawkowe tiramisu, to świetny sposób na zużycie otwartej śmietanki kremowej, która zapomniana mogłaby się zmarnować.
Składniki na ok. 6 porcji:
Śmietanka kremowa 30 – 36% – ok. 300 – 500 ml
Mascarpone – 250 g
Okrągłe biszkopty – minimum 12 szt. (2-3 na pucharek)
Mocna dobra kawa – 1 filiżanka espresso ok. 150 ml
Cukier puder do smaku – ok. 3 – 5 łyżek stołowych
Truskawki – ok. 250 g
Kieliszek amaretto, rumu lub słodkiej wódki krupnik
Kakao do posypania i ewentualnie świeża mięta do ozdoby
Śmietankę kremową schłódź porządnie przez kilka godzin w lodówce, a dodatkowo możesz włożyć ją na ok. 15 minut do zamrażalki.
Zaparz mocną kawę i ostudź. Wlej ją do głębokiego talerza. Dodaj kieliszek mocnego, aromatycznego alkoholu.
Śmietankę kremową ubij z cukrem pudrem na sztywną masę, raczej używaj wolnych obrotów miksera lub blendera, uważając, aby jej nie przebić. Serek mascarpone wymieszaj dokładnie łyżką i dodaj do ubitej śmietany, następnie zmiksuj lub zblenduj jeszcze przez krótką chwilę, ale tylko do momentu, aż masa będzie jednorodna.
Biszkopty zanurzaj z obu stron w kawie i układaj po jednej sztuce w pucharkach przekładając je śmietanową masą z mascarpone oraz pokrojonymi na mniejsze cząstki truskawkami. Powtarzaj czynność aż zużyjesz całą masę. Zakończ warstwą masy, pod którą będzie okrągły biszkopt.
Posyp wierzch kakao (przez sitko) i udekoruj truskawkami oraz listkami mięty.
Wstaw deser do lodówki, ale jeśli brakuje czasu a łasuchy już czekają, to można uznać, że jest on gotowy tuż po przygotowaniu.
Wskazówka
Masę śmietanową najwygodniej się nakłada za pomocą rękawa cukierniczego, ale bez niego rownież można sobie poradzić.
Masa jest dość gęsta i jeśli nie uda Ci się jej bardzo estetycznie nałożyć do pucharków, to wciśnięcie na koniec dużej truskawki i uniesienie powierzchni w naturalny sposób jest bardzo pomocne; maskuje różne niedociągnięcia. Ważne, aby tuż pod powierzchnią masy był biszkopt.
Dodaj komentarz