Sałatka z pieczonego buraka i czarnej porzeczki

Nie to złoto co się świeci i nie zawsze to co pyszne równie pysznie wygląda. Tak właśnie jest w tym przypadku, bo sałatka z pieczonego buraka i czarnej porzeczki urodą nie grzeszy a ma w sobie całe bogactwo smaków i jest skarbem do odkrycia. Tę niepozorną sałatkę podałam niedawno na przyjęciu z przyjaciółmi. Nie sądziłam, że skuszą się na nią nawet osoby, które nie przepadają za burakami i zazwyczaj ich nie jedzą. Usłyszałam wiele dobrego o kompozycji smaków, więc pomyślałam,  że nie może jej zabraknąć na świątecznym stole. Połączenie pieczonego buraka z konfiturą z czarnej porzeczki, oliwą, sokiem z cytryny oraz świeżo zmielonym pieprzem to nie tylko smak ale również zdrowie na talerzu. A co z urodą? Odrobina mieszanych zielonych listków oraz starty kozi ser będą tu jak najbardziej na miejscu i sprawią, że chętniej po nią sięgniemy. Zapraszam!

 

 

SKŁADNIKI jako przystawka dla 5 – 8 osób

ok. 5 średniej wielkości buraków

3 łyżki dobrej konfitury z czarnej porzeczki (najlepiej z całymi owocami)

sok z 1/2 cytryny do konfitury oraz dodatkowo 2 łyżki soku do skropienia buraków

1-2 łyżki zimnej wody (opcjonalnie)

1 łyżeczka oliwy

1/2 łyżeczki grubo zmielonego kolorowego lub zielonego pieprzu

szczypta soli do oprószenia (najlepiej kryształów soli, używam Maldon)

2 – 3 łyżki startego na średnich oczkach twardego koziego sera ewentualnie parmezanu

garść mieszanych zielonych sałat (pięknie wyglądają i dobrze smakują mieszane mikrolistki)

WYKONANIE

Wyszoruj buraki, osusz, zawiń w folię aluminiowa i upiecz do miękkości w piekarniku nagrzanym do ok. 200 stopni. Czas pieczenia zależy od wielkości buraków i wynosi około 1h 15 minut. Pozostaw buraki do ostudzenia.

Wymieszaj konfiturę z sokiem z cytryny. jeśli jest bardzo gęsta dodaj 1-2 łyżki wody tak, aby była płynna. Spróbuj, jeśli jest bardzo słodka dodaj więcej soku z cytryny.

Ostudzone buraki obierz ze skórki i zetrzyj na mandolinie w cienkie plasterki. Rozłóż na półmisku, skrop oliwą i sokiem z cytryny. Oprósz solą i pieprzem. Następnie małą łyżeczką rozłóż równomiernie konfiturę.

Tak przygotowaną sałatkę można schować do lodówki. Tuż przed podaniem obłóż buraki zielonymi listkami i posyp startym na średniej tarce kozim serem lub parmezanem.

WSKAZÓWKI

Warto buraki upiec przynajmniej dzień wcześniej. w chodnym miejscu dobrze się przechowują nawet kilka dni.

Zanim zaczniesz obierać buraki załóż rękawiczki ochronne i fartuch. W kuchni robi się spory bałagan. W razie czego ręce można wyczyścić sokiem z cytryny, ale po co sobie komplikować życie.

Tę sałatkę możesz przygotować również dzień wcześniej mieszając w misce wszystkie składniki za wyjątkiem zieleniny i startego sera.

 

 

 

 

 

 

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *