CIASTECZKA ORKISZOWE
Ciasteczka orkiszowe doskonale pasują do porannej kawy, są kruche i niezbyt słodkie – tak więc smakują nawet tym osobom, które za słodyczami nie przepadają.
Przepis na ok. 60 niewielkich ciasteczek:
Mąka orkiszowa – 2 kubki (łącznie ok. 350g)
Masło – 1 i 1/4 kostki 200g
Cukier puder – 6 łyżek stołowych
Kakao – 2-3 łyżki (niekoniecznie)
Masło posiekać nożem z maką, cukrem i kakao. Następnie zagnieść ciasto i wsadzić na ok. pół godziny do lodówki. Nagrzać piekarnik do 200 stopni. Po schłodzeniu wyjąć ciasto z lodówki i odrywać niewielkie kawałki z bryły, formować kulki o wielkości mniejszej niż orzech włoski i spłaszczać na desce widelcem. Ciasteczka układać w odstępach na jak największej brytfance wyłożonej papierem do pieczenia. Piec ok. 10 minut. Po upieczeniu pozostawić do wystygnięcia, nie ruszając ich ponieważ są bardzo kruche.
P.S.
– Czekoladowe ciasteczka orkiszowe są pyszne, niezbyt słodkie i bardzo kruche. Można je również przygotować w wersji bez kakao. Zamiast mąki orkiszowej można użyć 2 kubki zwykłej mąki pszennej (na wagę tym razem to ok. 300g). Bez kakao i z mąką pszenną otrzymamy przepyszne maślane ciasteczka, które jak najbardziej polecam. Wariant z kakao i mąką pszenną też jest możliwy:-)
– Tym sposobem z jednego przepisu, szybko, ale niespiesznie uzyskamy 4 warianty kruchych ciasteczek:-)
– Bardzo lubię tą miseczkę…
O Aniele, który chciał latać, o wydychaniu nadmiaru, o równości z dzieckiem, o akordeonie życia, o latającym spotkaniu i co się myśli tańcząc tu i teraz. - Anna Protas
[…] Majewską z Gotuje Nie Truje. Viola z Mamucich Przysmaków przygotowała przepyszne i zdrowe ciasteczka orkiszowe oraz hiszpański tapas. Ja przyniosłam swój worek inspiracji. Czego tam nie było? […]