Ciasto marchewkowe to bomba energetyczna, ale co tam – raz na jakiś czas można sobie pozwolić. Jest obłędne, a jak na swoją moc dość szybkie i łatwe do zrobienia. Przepis dostałam kiedyś od Gosi, tej samej, od której mam przepis na szybki serniczek.
Składniki (na tortownicę o średnicy ok. 25 cm)
Jaja 3 szt
Cukier 1.5 kubka (dałam troszkę mniej)
Cukier waniliowy 1 opakowanie
Olej 1 kubek
Mąka 1 kubek
Soda płaska łyżeczka
Proszek do pieczenia płaska łyżeczka
Sól 1/2 łyżeczki (oryginalnie 1, ale zmniejszyłam i wystarczy)
Cynamon 1-2 łyżeczki
Starta marchewka 2 kubki
Wiórki kokosowe 1/2 kubka
Orzechy 1/2 kubka (niekoniecznie, ja nie dodałam)
Polewa:
Czekolada gorzka kub deserowa 1 szt 100g
Masło 1/2 łyżeczki
Nagrzać piekarnik do 180 stopni. Torownicę o średnicy ok. 25 cm, lub wąską a wysoką, prostokątną blaszkę wyłożyć papierem do pieczenia. Obrać i zetrzeć na średniej tarce marchewkę. Ubić porządnie jaja z cukrem i cukrem waniliowym. Dodać pomału olej a następnie mąkę, sodę, proszek do pieczenia, sól i cynamon. Dokładnie wymieszać. Następnie dodać startą na średniej tarce marchewkę oraz dosypać wiórki kokosowe, wymieszać i wlać ciasto do formy. Piec ok. 1 godzinę w piekarniku nagrzanym do 180 stopni. Przed wyjęciem z piekarnika sprawdzić patyczkiem, czy faktycznie jest upieczone (patyczek powinien być czysty i suchy). Ciasto marchewkowe podajemy naturalne, posypane cukrem pudrem lub polane polewą czekoladową. Pycha!
P.S.
Tu polewę czekoladową zrobiłam rozpuszczając w łaźni wodnej tabliczkę gorzkiej czekolady. Dodatkowo do masy dodałam 1/2 łyżeczki masła, aby ją było łatwiej wymieszać i rozprowadzić.
Dodaj komentarz