Szybki sernik

wpis w: Ciasta i desery | 1

image

image

 

Przepis na jeden z moich ulubionych serników zawdzięczam Gosi, jednej z najbardziej energicznych osób jakie znam i zarazem mistrzyni szybkich, ale pozwalających uzyskać spektakularne efekty przepisów. Dodam tylko, że zarówno z Gosią jak i z serniczkiem znamy się od lat:-)

Składniki:
Ser biały – 1 kubełek sernikowy lub 1 kg sera półtłustego i kubek śmietany 18%
Masło – 1/2 kostki
Cukier – 1 szklanka
Kasza manna – 3-4 łyżki
Cukier waniliowy – 1/2 – 1 opakowanie
Jaja – 4 szt.
Proszek do pieczenia – 1 płaska łyżeczka
Bakalie, jeśli ktoś bardzo lubi, ale zupełnie nie są konieczne

Wszystkie składniki, oprócz bakalii, wrzucamy do dużej, głębokiej miski i blendujemy/miksujemy je na jednolitą masę. Jeśli dodajemy ser biały twarogowy zamiast gotowego sera na sernik, to dodajemy również mały kubeczek śmietany 18%. Ciasto po zmiksowaniu wszystkich składników powinno mieć konsystencję gęstej śmietany. Na koniec możemy dodać bakalie, ale ja najbardziej lubię naturalny sernik, bez żadnych dodatków. Pieczemy w 175 stopniach 45-60 minut. Ciasto na powierzchni ma mieć piękny złoty kolor, a na drewnianym patyczku (np. długim patyku do szaszłyków) po sprawdzeniu nie pozostają resztki ciasta.

Sernik  możemy na chwilę zostawić w otworzonym, wyłączonym piekarniku, aby mniej opadł. Po wystygnięciu posypujemy cukrem pudrem. Jest kremowy, delikatny, bardzo smaczny i moim zdaniem najlepszy w dniu pieczenia.

 

P.S.

– Na wierzch zamiast cukru pudru możemy zrobić polewę czekoladową, rozpuszczając czekoladę deserową i smarując czekoladową masą wierzch sernika.

– Dodatkowo na polewę, zanim zastygnie, możemy rozsypać dowolne bakalie lub tylko posiekaną skórkę pomarańczową.

– Przepis podany jest dla tortownicy o średnicy ok. 25 cm

– Uwaga! Sernik szybko znika:-)

 

 

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *