Jeśli piekę buraki, to od razu w większej ilości. Za jednym zamachem można zrobić kremową zupę z mascarpone na obiad, pyszną sałatkę z kozim serem i kiełkami na kolację, a resztę upieczonych buraków zamienić w.czekoladowe babeczki na deser. Są wilgotne w środku i sycące. Jeśli się nie pochwalę, to nikt z domowniköw nawet się nie zorientuje, że to babeczki z buraka. Zresztą, nic tu nie ma do ukrycia, bo są pyszne.
SKŁADNIKI na około 10-12 dużych sztuk
300 g miąższu z upieczonego buraka (3-5 średnich buraków)
100 g miękkiego masła
100 g cukru
250 g mąki
łyżeczka proszku do pieczenia
łyżeczka sody oczyszczonej
3 duże jajka
4 łyżki stołowe ciemnego kakao
cukier puder do posypania z wierzchu
OPCJONALNIE
Spora garść suszonej żurawiny
1/2 tabliczki posiekanej gorzkiej czekolady
WYKONANIE
Nagrzej piekarnik do 180 stopni.
Przygotuj foremki na babeczki.
Upieczone i obrane buraki zmiksuj na mus (patrz wskazówki).
W większej misce utrzyj masło z cukrem, dodawaj jajka po jednym i ucieraj blenderem lub mikserem na jednolitą masę.
Połącz mąkę i kakao z proszkiem oraz z sodą i dodawaj stopniowo do utartej masy maślanej. Na koniec dodaj zmiksowany miąższ z buraka i wymieszaj łyżką lub krótko zmiksuj. Wsyp również posiekaną czekoladę i żurawinę.
Nałóż ciasto do foremek na babeczki do 3/4 ich wysokości..
Wstaw ciasto do nagrzanego piekarnika i piecz ok. 30 minut. Sprawdź suchym patyczkiem czy są upieczone i wystaw do przestudzenia. Po kilku minutach wyjmij z foremek na kratkę i ostudź. Przed podaniem posyp z wierzchu cukrem pudrem.
WSKAZÓWKI
Jeśli chcesz aby babeczki były bardziej słodkie dodaj 120 g -150 g cukru.
Zamiast cukru pudru możesz przygotować polewę czekoladową, babeczki będą wówczas jeszcze pyszniejsze.
Jako dodatek podaj konfiturę wiśniową, najlepiej domową.
Buraki warto upiec dzień wcześniej. Wyszorowane i przepołowione buraki ułóż miąższem do dołu na blasze, skrop je z wierzchu oliwą i upiecz w 200 stopniach ok. 40 minut (w skórkach). Po wystudzeniu obierz ze skórki i zmiksuj dokładnie na mus.
Viola
Warto, proste i pyszne😊
Salsa
Takich jeszcze nie jadłam, na pewno wypróbuję. 🙂