Czekoladowe babeczki z buraka

wpis w: Ciasta i desery | 2

 

Jeśli piekę buraki, to od razu w większej ilości. Za jednym zamachem można zrobić kremową zupę z mascarpone na obiad,  pyszną sałatkę z kozim serem i kiełkami na kolację, a resztę upieczonych buraków zamienić w.czekoladowe babeczki na deser. Są wilgotne w środku i sycące. Jeśli się nie pochwalę, to nikt z domowniköw nawet się nie zorientuje, że to babeczki z buraka. Zresztą, nic tu nie ma do ukrycia, bo są pyszne.

 

SKŁADNIKI na około 10-12  dużych sztuk
300 g miąższu z upieczonego buraka (3-5 średnich buraków)
100 g miękkiego masła
100 g cukru
250 g mąki
łyżeczka proszku do pieczenia
łyżeczka sody oczyszczonej
3 duże  jajka
4 łyżki stołowe ciemnego kakao
cukier puder do posypania z wierzchu

OPCJONALNIE
Spora garść suszonej żurawiny

1/2 tabliczki posiekanej gorzkiej czekolady

 

WYKONANIE
Nagrzej piekarnik do 180 stopni.

Przygotuj foremki na babeczki.
Upieczone i obrane buraki zmiksuj na mus (patrz wskazówki).

W większej misce utrzyj masło z cukrem, dodawaj jajka po jednym i ucieraj blenderem lub mikserem na jednolitą masę.

Połącz mąkę i kakao z proszkiem oraz z sodą i dodawaj stopniowo do utartej masy maślanej. Na koniec dodaj zmiksowany miąższ z buraka  i wymieszaj łyżką lub krótko zmiksuj. Wsyp również posiekaną czekoladę i żurawinę.

Nałóż ciasto do foremek na babeczki do 3/4 ich wysokości..

Wstaw ciasto do nagrzanego piekarnika i piecz ok. 30 minut. Sprawdź suchym patyczkiem czy są upieczone i wystaw do przestudzenia. Po kilku minutach wyjmij z foremek na kratkę i ostudź. Przed podaniem posyp z wierzchu cukrem pudrem.

 

WSKAZÓWKI

Jeśli chcesz aby babeczki były bardziej słodkie dodaj 120 g -150 g cukru.

Zamiast cukru pudru możesz przygotować polewę czekoladową, babeczki będą wówczas  jeszcze pyszniejsze.

Jako dodatek podaj konfiturę wiśniową, najlepiej domową.

Buraki warto upiec dzień wcześniej. Wyszorowane i przepołowione buraki ułóż miąższem do dołu na blasze, skrop je z wierzchu oliwą i upiecz w 200 stopniach ok. 40 minut (w skórkach). Po wystudzeniu obierz ze skórki i zmiksuj dokładnie na mus.

2 Responses

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *