Od Świąt Bożego Narodzenia minęło już kilka tygodni, Wystarczająco długo aby znowu mieć ochotę na domowe wypieki. Jeśli została Ci w domu puszka maku lub mak, który może gdzieś niepotrzebnie zalec w spiżarni do kolejnych świąt, to można go w ten sposób wykorzystać. Poniżej we wskazówkach znajdziesz uniwersalny przepis na przygotowanie nadzienia makowego od początku, ale możesz również użyć dobrej jakości masy makowej z puszki.
W zimowy dzień ciepłe drożdżowe bułeczki z makiem smakują wybitnie. To są te kalorie, których się nie liczy, bo potrzebujemy ich i szybko można je stracić na długim spacerze lub nartach. Zresztą są takie chwile, kiedy można upiec drożdżówki bez ważnej przyczyny, nawet jeśli nic nie zalega w spiżarni i trzeba kupić wszystkie składniki. Trzeba tylko przeznaczyć czas i cieszyć się nim.
Bardzo dawno nie piekłam drożdżowych bułeczek i właśnie sobie przypomniałam jaka to duża przyjemność; wyrabiać ciasto, patrzeć jak rośnie, piec, obdarowywać nimi bliskich i zajadać do kawy. Uwielbiam!
SKŁADNIKI na ok. 12 bułeczek
CIASTO
25 dag świeżych drożdży lub 1 łyżeczka suszonych
1 łyżeczka cukru do drożdży oraz 3 łyżki cukru do ciasta
50 g masła
500 g mąki typ 500 oraz dodatkowo do oprószenia blatu
300 ml ciepłego mleka (w tym 1/3 kubka do przygotowania zaczynu)
1 łyżeczka soli
1 jajko do ciasta i 1 żółtko do posmarowania bułeczek z wierzchu
cukier puder do posypania z wierzchu
MASA MAKOWA
Nadzienie makowe do tych bułeczek przygotowałam samodzielnie. Jeśli wybierzesz tę opcję, dokładny przepis znajdziesz we wskazówkach na końcu przepisu. Możesz również wykorzystać dobrej jakości gotowy mak z puszki (ok. 700g).
WYKONANIE
Zacznij od przygotowania zaczynu. Wymieszaj drożdże z 1/3 kubka ciepłego mleka i łyżeczką cukru. Wstaw kubek do naczynia z ciepłą wodą i pozostaw na ok. 10 minut – aż drożdże zaczną pracować i wypełni się nimi cały kubek.
Rozpuść w rondlu masło i odstaw je na bok aż nieco przestygnie. Dodaj do masła resztę mleka, cukier, sól oraz jajko i wszystko wymieszaj trzepaczką. Przesiej mąkę do dużej miski, dodaj do niej zaczyn oraz mleko wraz z resztą składników. Wymieszaj wszystko łyżką, a następnie wyrób ręcznie (ok. 10 minut) lub mikserem (ok. 5 minut) – ciasto ma być gładkie i ma odchodzić od ręki czy mieszadła.
Przełóż ciasto do czystej miski oprószonej mąką i pozostaw do wyrośnięcia na ok. 1h – 1 i 1/2 h. Ciasto ma podwoić objętość. Następnie przełóż je na obsypany mąką blat, krótko przerób i delikatnie rozwałkuj w prostokąt wielkości ok. 30 cm x 40 cm.
Płaską blachę wyłóż papierem do pieczenia lub wysmaruj masłem i obsyp mąką czy bułką tartą.
Masę makową, gotową lub przygotowaną według przepisu we wskazówkach, wymieszaj z białkiem ubitym na sztywną pianę i wyłóż równomiernie na ciasto zostawiając ok. 2 cm marginesu wzdłuż dłuższych boków. Następnie zroluj ciasto wzdłuż dłuższego boku, Pokrój roladę w plastry o grubości ok. 2 i 1/2 cm, ułóż je na przygotowanej blasze, przykryj lnianą ściereczką i pozostaw do wyrośnięcia na ok. 1/2 h. Żeby plastry zajmowały mniej miejsca na blasze możesz je dodatkowo zwinąć w ślimaka jak na pierwszym zdjęciu.
Nagrzej piekarnik do 200 stopni Celsjusza. Wierzch bułeczek posmaruj żółtkiem wymieszanym z 2 łyżkami wody lub mleka i wstaw do piekarnika na ok. 20 minut.
Kiedy przestygną oprósz je cukrem pudrem i gotowe!
WSKAZÓWKI
Przepis na masę makową znajdziesz na końcu wpisu. Jest to nadzienie do drożdżowych bułeczek i również baza do przygotowania strucli z makiem, bożonarodzeniowej kutii czy klusków z makiem.
Gdyby mak z puszki był bardzo mokry, możesz go rozłożyć na blasze z papierem do pieczenia i podsuszyć w piekarniku.
Czas wyrastania ciasta zależy od wielu czynników, min. od temperatury otoczenia. Trzeba mu towarzyszyć, ale nie należy niczego przyspieszać.
Plastry ciasta z makiem przed wyrośnięciem możesz dodatkowo zrolować, aby lepiej trzymały formę i aby zajmowały mniej miejsca na blasze.
Jeśli wierzch bułeczek w trakcie pieczenia rumieni się zbyt szybko, przykryj bułeczki papierem do pieczenia.
PRZEPIS NA UNIWERSALNĄ MASĘ MAKOWĄ
SKŁADNIKI
2oo g maku niebieskiego
2 łyżki cukru pudru
1 łyżka miodu
1 czubata łyżka miękkiego masła
WYKONANIE
Mak, przynajmniej dwukrotnie opłukany zimną wodą i odcedzony na gęstym sitku, zalej wrzątkiem do przykrycia. Po chwili odlej wodę i ponownie zalej wrzątkiem, tak aby woda sięgała ponad poziom maku i gotuj na małym ogniu ok. 20 minut. Następnie przestudź, odciśnij mak w gazie i dwukrotnie przepuść przez maszynkę do mielenia mięsa dodając 2 łyżki cukru pudru. Do mielenia maku można również użyć innego robota kuchennego, np. termomiksa. Następnie dodaj do maku miękkie masło, płynny miód do smaku i wszystko dokładnie wymieszaj. Tę masę możesz wykorzystać w ww przepisie jako nadzienie do bułeczek. Jest to również baza do przygotowania strucli z makiem, kutii czy klusków z makiem. Można ją przygotować kilka dni wcześniej przed pieczeniem, szczelnie zamknąć w wyparzonym słoiku i przechowywać w lodówce. Smak masy makowej można wzbogacić dodając bakalie, szczególnie dobrze smakuje z posiekanymi migdałami i kandyzowaną skórką pomarańczową.
Dodaj komentarz