Galette z truskawkami i rabarbarem

wpis w: Ciasta i desery | 0

Tu nie ma finezji, ale za tu  jest letnie, rustykalne galette z truskawkami i rabarbarem, które znika równie szybko jak się piecze.  Kiedy przychodzi ochota na słodkie, a w domu są sezonowe owoce – bardzo je lubię robić. Najlepsze jest jeszcze ciepłe; z wierzchu chrupiące, a w środku soczyste. Porcje są umowne, na jednym małym kawałku trudno jest zakończyć. Owoce i ewentualne dodatki oczywiście można zmieniać. Tym razem ciasto przed upieczeniem obsypałam wiórkami kokosowymi. Świetnie sprawdza się również połączenie suszonej żurawiny z rabarbarem. Pyszne i co tu dużo mówić, na deser do rodzinnego obiadu na raz! Na powitanie lata i wakacji idealne.

Mamucie_Przysmaki_blog-0126 Mamucie_Przysmaki_blog-0134 Mamucie_Przysmaki_blog-0135 Mamucie_Przysmaki_blog-0157

Składniki na ok. 6 porcji
Masło – 100 – 125 g
Cukier – 4 łyżki stołowe do ciasta + 1-3 łyżeczki do owoców
Jaja – 2 szt.
Mąka pszenna – 1 i 1/2 kubka (ok. 250 g)
Truskawki i rabarbar – łącznie ok. 500 g
Bułka tarta – 2-3 łyżeczki (tu brak)
Cukier puder do posypania
Suszona żurawina, wanilia i wiórki kokosowe (opcjonalnie)

Jaja roztrzep widelcem.

Miękkie masło utrzyj w misce z cukrem, da się to zrobić nawet łyżką. Ucierając dodawaj powoli roztrzepane jaja (zostaw trochę do posmarowania z wierzchu). Następnie dodaj mąkę i zagnieć ciasto. Ma być miękkie i elastyczne.

Włóż ciasto między dwa arkusze papieru do pieczenia, rozwałkuj do średnicy około 30 cm, a następnie schowaj do lodówki na około 1/2 godziny (etap chłodzenia często pomijam).

W międzyczasie przygotuj owoce. Truskawki umyj i pozbaw szypułek, rabarbar obierz i pokrój na mniejsze kawałki.

Schłodzone ciasto wraz z papierem do pieczenia połóż na płaskiej, dużej blasze.

Ułóż owoce na środku ciasta pozostawiając ok. 5 cm wolnego brzegu. dodaj suszoną żurawinę, posyp cukrem, wanilią i kokosem.

Uważając aby nie uszkodzić ciasta, zawiń wolne brzegi do środka tak, aby utworzyła się szczelna miseczka. Jeśli brzegi są nierówne tym lepiej. Posmaruj wierzch ciasta odłożonym wcześniej jajkiem roztrzepanym dodatkowo z łyżką wody lub mleka.

Wstaw na ok. 1/2 godziny do piekarnika nagrzanego do ok. 190 stopni. W razie potrzeby zmniejsz temperaturę do 170 stopni i piecz jeszcze 15-20 minut, tak aby ciasto było ładnie zarumienione.

Upieczone galette wyjmij z piekarnika, ostudź nieco na kratce, posyp cukrem pudrem i podawaj jeszcze ciepłe. Smacznego!

 

 

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *