Kruche ciasto ze śliwkami

wpis w: Ciasta i desery | 0

To kruche ciasto ze śliwkami piekłam już wiele razy. Mąka pełnoziarnista i niewielka ilość cukru sprawia, że ciasto ma mocniejszy smak, który za kaźdym razem wydaje mi się inny. Po raz kolejny przekonałam się, że żadna przesada nie jest dobra. Raz przedobrzyłam i dałam za dużo śliwek, dużych i bardzo soczystych. Ciasto było smaczne, ale spód z kruchością niewiele miał wspólnego. Jeśli więc wolisz ciasto bardziej kruche – daj mniej śliwek i to może tych mniejszych. Jeśli chcesz, aby ciasto łatwiej się kroiło upiecz je, zostaw w spokoju  i krój dopiero po kilku godzinach. A jeśli nie ma znaczenia, czy uda się ukroić zgrabne kawałki czy też nie,  upiecz to ciasto tak jak lubisz i ciesz się jego smakiem dopóki są śliwki.

image

Składniki na formę o średnicy ok. 25 cm:

Śliwki – 300 – 500 g zależnie od ich wielkości
Mąka pełnoziarnista – 250 g
Masło – 150 g
Cukier puder – 3 łyżki
Cukier drobnoziarnisty – 3 łyżki
Jaja – 2 szt
Bułka tarta – 1 łyżka stołowa 

image

Nagrzej piekarnik do 180 stopni.

Żółtka oddziel od białek i wymieszaj z 2 łyżkami zimnej wody.  Z mąki pełnoziarnistej, cukru pudru, masła oraz żółtek z wodą szybko zagnieć ciasto. Możesz to zrobić ręcznie lub mikserem.

3/4 ciasta rozłóż na natłuszczonej i wysypanej bułką tartą tartownicy  lub lepiej na papierze do pieczenia. Wylep ciastem całą formę i uformuj nieco wyższy brzeg. Pozostałą część ciasta rozwałkuj na papierze do pieczenia, potnij w cienkie paseczki, ząbkowane – jeśli masz takie sprytne radełko  – lub zwykłe. Następnie  włóż paseczki na papierze do zamrażalki lub przynajmniej do lodówki.

Ciasto w formie przykryj kawałkiem papieru do pieczenia i piecz ok. 10 minut w nagrzanym piekarniku, następnie ściągnij papier i piecz do zarumienienia kolejne 5-10 minut. Dobrze jak ciasto jest prawie upieczone, ponieważ wtedy mniej wchłonie sok z rozpieczonych  śliwek.

W międzyczasie umyj, osusz  i wypestkuj śliwki. Białko z dwóch jajek ubij na sztywną pianę z dodatkiem cukru drobnoziarnistego.

Ciasto wyciągnij z piekarnika, posyp wierzch bułką tartą i rozlóż połówki śliwek ciemną skórką do dołu i rozsmaruj ubite białko. Paseczki z zamrażalnika układaj naprzemiennie w kraciasty, jaby pleciony wzór. Nawet jak się paski nieco pokruszą, to nic nie szkodzi, ciasto i tak będzie pyszne.

Wstaw ciasto ponownie do piekarnika i piecz 20 minut do lekkiego zarumienienia. Podawaj posypane cukrem pudrem. Zdecydowanie lepiej się kroi po ostudzeniu, ale wiem, że trudno jest czasem wytrzymać.

image

P.S.
Możesz też zrezygnować z pasków na wierzchu i upiec całość ciasta jako grubszy spód.

Możesz również schłodzić 1/4 surowego ciasta w postaci bryły, a następnie zetrzeć na grubej tarce na warstwę rozłożonego, ubitego  białka. Otrzymasz wtedy coś na kształt “kruszonki”.

image

 

 

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *