Do dzisiaj pamiętam smak lodów truskawkowych mojego dzieciństwa. Uświadomiłam sobie, że kupując lody truskawkowe zawsze szukam tego smaku, ale wciąż do jego odnalezienia jest daleka droga.
Póki co sama zrobiłam lodowy eksperyment i przygotowałam truskawkowy sorbet wzbogacony o mus bananowy, który sprawia, że można zrobić lody bez dodatku cukru.
Składniki na 2 skromne porcje (po ok. 2 gałki)
Banan – 1szt
Truskawki – ok. 20 dag
Cukier puder – 1 łyżeczka (niekoniecznie)
Listki mięty do ozdoby
Obierz banana, umyj truskawki i pozbaw je szypułek. Banan i truskawki zmiksuj razem na jednolitą masę. Jeśli masa nie jest wystarczająco słodka możesz dodać cukier puder do smaku.
Wstaw pojemnik do zamrażalki. Po kilku godzinach sorbet będzie gotowy. Łatwiej jest nałożyć porcje specjalną łyżką do lodów, ale bez niej również sobie poradzisz używając najzwyklejszej.
Szybkie i łatwe prawda?
Jedyny kłopot może być związany z tym, że aby uzyskać kremową konsystencję sorbetu i nie dopuścić do wytworzenia się kryształków lodu, masę truskawkowo-bananową podczas zamrażania dobrze jest kilka razy zmiksować (2-3 razy co ok. 40 minut).
PS.
Do masy truskawkowo-bananowej możesz wycisnąć sok z cytryny lub limonki, aby uzyskać bardziej orzeźwiający, kwaskowy smak.
Jeśli lody nie muszą być dietetyczne możesz je podać z dodatkiem bitej śmietany, pokrojonych truskawek i posiekanej deserowej czekolady.
Viola
Kilka ruchów i już są, domowe i świeże. Mam nadzieje źe A. smakowały:-)
Alexandra
No, to zrobię niespodziankę A. po egzaminie. Lodożerca i truskawkożerca w jednym będzie zachwycony 🙂