Przepis na pierniczki

wpis w: Ciasta i desery | 2

Przepis na pierniczki

Zapach świąt zaczyna się od pierniczków…tym razem nieco zmodyfikowany przepis z czysto prozaicznej przyczyny, w domu zabrakło najzwyklejszej mąki pszennej! Nie zabrakło za to przypraw, ktore tutaj dałam w większej ilości, ponieważ chciałam aby pierniczki miały bardziej intensywny smak. Wyszły bardzo smaczne; słodkie, ciemniejsze niż do tej pory piekłam i bardziej chrupiące, choć piekłam je tylko 15 minut. Podobny przepis na pierniczki znajdziesz w mojej książce “Opowiem Ci o Świętach”, którą przygotowałam na prezent świąteczny dla Ciebie. Więcej na temat książki i jak ją otrzymać za darmo znajdziesz TUTAJ, natomiast odmieniony przepis na pierniczki jest poniżej.

Pierniczki

image

Składniki:

mąka pszenna  – 1 niepełny kubek

mąka pełnoziarnista – 1 niepełny kubek

miód – 1/2 kubka (można mniej np. 3 łyżki)

cukier – 1/2 kubka

masło – 2 łyżki

jajo – 1 szt.

przyprawa do pierników – 2 łyżeczki

cynamon – 1/2 łyźeczki

kakao – 2 łyżeczki

soda oczyszczona – 1/2 łyżeczki

Lukier

cukier puder – 10 dag,

sok z cytryny – 2 łyżeczki

białko z 1 jaja.

Pierniczki

Wykonanie

Mąkę z miodem, sodą i przyprawą do pierników zarób w misce; dodaj jajko, cukier, posiekane masło i wyrób ciasto. Rozwałkuj na grubość ok. 0,5 cm,  podsypując mąką lub wkładając ciasto miedzy dwa arkusze papieru do pieczenia. Wytnij foremkami rozmaite kształty i ułóż ciasteczka na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia w luźnych odstępach, ponieważ pierniczki nieco rosną. Piecz w 160-170 stopniach ok. 12-17 minut, zależnie od twardości jaką chcesz uzyskać. Im dłużej będziesz piec pierniczki tym będą twardsze, uważaj aby ich nie przypalić. Upieczone pierniczki możesz zostawić naturalne, posypać cukrem pudrem lub polukrować.

Lukier

Ubij pianę z białka dosypując cukier i dolewając sok z cytryny. Jeśli dodasz barwniki spożywcze otrzymasz lukier o różnych kolorach. Możesz jako barwnika użyć np. soku z buraka, zielonej herbaty matcha. Wystudzone pierniczki smaruj lukrem przyklejając różne ozdoby takie jak bakalie, drobne kolorowe posypki itp.

Dodatkowe wskazówki

Mąka może być tylko jednego rodzaju pszenna typ 450 – 300 g

Jeśli ciasto jest zbyt miękkie i trudno jest wycinać z niego foremkami zgrabne kształty; zwiń je w kulę, owiń folią przeźroczystą i schowaj na ok. 10 minut do zamrażalki. Jeśli przykleja się do wałka, oprósz blat i wierzch ciasta mąką.

Kolejne partie pierniczków mogą piec się minutę, dwie krócej. Uwaga, łatwo je przypalić.

Do ozdabiania pierniczków możesz również użyć specjalnych pisaków do ciasta.

Jeśli zamierzasz powiesić pierniczki na choince, to od razu po upieczeniu, zanim zrobią się twarde, zrób w nich otworki na przykład plastikową rurką do napojów, ewentualnie włóż kawałki wykałaczek w ciasteczka przed upieczeniem  i wyciągnij je po upieczeniu.

Z przepisu wychodzi ok. 40-50 pierniczków zależnie od wielkości.

 

 

2 Responses

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *