Lubię piec, bo z kilku prostych składników można wyczarować coś pysznego i osiagnąć szybki efekt, przy małej ilości pracy, nie to co zwykle w życiu, gdzie większość rzeczy wymaga wielu kroków, a na efekty trzeba czekać latami. Domowe ciasto dla mnie, to również okazja do spotkania, świętowanie wyjątkowego czasu razem z najbliższymi oraz z przyjaciółmi. Czasu, którego ciągle mi mało, a jest on dla mnie źródłem wielu radości. Tym bardziej go doceniam, jeśli się zdarzy. Widzę to bardziej teraz, kiedy z wiadomej przyczyny nie możemy się spotykać tak często i w takim gronie jak byśmy chcieli.
PYSZNE BROWNIE Z CIECIORKI
Po cieście drożdżowym z kruszonką i rabarbarem, truskawkowych crumble, jagodziankach i wypełnionych owocami sconsach upiekłam bardzo ciekawe w smaku, eksperymentalne brownie. Mniej słodkie, bez jajek i mąki, kremowe i sycące. Ciekawe przepisy zwykle rodzą się z braku, ale tym razem niczego mi nie zabrakło. Tuż przed snem pojawiła się nieodparta chęć wypróbowania pomysłu, który zaświtał mi w głowie, tak więc szybko zmiksowałam wszystkie składniki, wmieszałam resztkę wiśni, które znalazłam w lodówce i udało się! Gdybym nie wiedziała, to nie domyśliłabym się składu. Potem dla sprawdzenia piekłam je jeszcze kilka razy – z różnymi owocami, i w różnych formach. Kiedyś robiłam podobne ciasto z czerwonej fasoli z czereśniami, ale nie smakowało mi aż tak bardzo. zdziwiłam się więc, źe to z cieciorki wyszło takie smaczne. Wiśnie już dojrzale, więc spieszę, aby się podzielić przepisem. Poza sezonem możesz to ciasto upiec z suszonymi wiśniami. Brownie z cieciorki można też zrobić zapewne w wersji wegańskiej, z olejem kokosowym zamiast masła, ale jeszcze nie próbowałam i nie jestem pewna czy konsystencja ciasta nie zmieni się w tym przypadku na niekorzyść, zwłaszcza jeśli jest gorąco.
DOMOWE CIASTA NA LATO
Jeśli zaś wolisz tradycyjne ciasta na bazie mąki i jajek to również mam coś super, zwłaszcza na lato, bo owoce teraz są takie pyszne i w zasięgu ręki. Przygotowałam mini PDF z prostymi i łatwymi przepisami. Możesz go pobrać za darmo. DOMOWE CIASTA NA LATO są dla Ciebie.
Więcej przepisów na wypróbowane domowe słodkości i inne proste i pyszne dania znajdziesz w moich książkach: Mamucie Przysmaki. Przepisy na wiosnę i lato oraz Mamucie Przysmaki. Przepisy na jesień, zimę i przedwiośnie. Obie książki dostępne są na mojej stronie MAMUCIE PRZYSMAKI, zapraszam!
Przepis na Brownie z cieciorki jest poniżej.
SKŁADNIKI na 6 – 8 porcji, keksówka 10×30 cm lub inna niewielka forma.
100 g gorzkiej czekolady (70 %)
100 g masła
250 g ugotowanej ciecierzycy, może być odsączona z puszki (około 400 ml),
2-3 małe lub średnie jabłka
3-4 łyżki cukru lub do smaku
1 łyżka kakao
szczypta soli
spora garść wydrylowanych wiśni (bez soku) oraz dodatkowo wiśnie do ozdoby
3 łyżki granoli, musli lub posiekanych orzechów (opcjonalnie, ale warto, tutaj znajdziesz przepis na granolę)
cukier puder do oprószenia
WYKONANIE
Nagrzej piekarnik do 180 stopni. Niewielką formę, najlepiej prostokątną np. keksówkę wyłóż papierem do pieczenia.
W garnku lub misce umieszczonej nad gotującą się wodą rozpuść czekoladę z masłem i nieco ostudź. Zmiksuj cieciorkę z obranymi i pozbawionymi gniazd nasiennych jabłkami, cukrem oraz kakao na gładką masę. Dodaj rozpuszczoną i przestudzoną czekoladę z masłem i szczyptę soli.. Wmieszaj delikatnie wydrylowane wiśnie.
Wyłóż równomiernie masę na przygotowaną brytfankę i wstaw do nagrzanego piekarnika na około 45 minut lub dłużej – piecz do momentu aż wierzch ciasta będzie wyraźnie ścięty.
Po upieczeniu możesz obsypać ciasto granolą, ładnie wtedy wygląda i dobrze smakuje. Ozdób je resztą owoców, możesz je nieco wcisnąć w powierzchnię ciasta.
Ostudź, oprósz cukrem pudrem i ostrożnie pokrój na kwadraty. Uwaga, jest delikatne i jeśli nie jest schłodzone rozłożenie na talerzyki wymaga trochę wprawy, ale da się to zrobić.
WSKAZÓWKI
Możesz ciasto upiec dzień wcześniej i schować do lodówki – wtedy zdecydowanie łatwiej je pokroić.
Aby ciasto wyglądało świeżo możesz je ozdobić owocami tuż przed podaniem.
OPCJONALNIE
Zamiast wiśni możesz to ciasto upiec z malinami i /lub ozdobić je innymi sezonowymi owocami np. czerwonymi porzeczkami, wygląda wówczas przepięknie.
Ciasto możesz upiec również w niewielkiej tortownicy o średnicy 20 cm, ale wtedy koniecznie przed pokrojeniem schłódź je w lodówce.
DOMOWE CIASTA NA LATO
Jeśli zaś wolisz tradycyjne ciasta na bazie mąki i jajek to również mam coś super, zwłaszcza na lato, bo owoce teraz są takie pyszne i w zasięgu ręki. Przygotowałam mini PDF z prostymi i łatwymi przepisami. Możesz go pobrać za darmo. DOMOWE CIASTA NA LATO są dla Ciebie.
Więcej przepisów na wypróbowane domowe słodkości i inne proste i pyszne dania znajdziesz w moich książkach: Mamucie Przysmaki. Przepisy na wiosnę i lato oraz Mamucie Przysmaki. Przepisy na jesień, zimę i przedwiośnie. Obie książki dostępne są na mojej stronie MAMUCIE PRZYSMAKI, zapraszam!
Dodaj komentarz