Pyszne bezglutenowe brownie z cieciorki

wpis w: Ciasta i desery | 0

Lubię piec, bo z kilku prostych składników można wyczarować coś pysznego i osiagnąć szybki efekt, przy małej ilości pracy, nie to co zwykle w życiu, gdzie większość rzeczy wymaga wielu kroków, a na efekty trzeba czekać latami. Domowe ciasto dla mnie, to również okazja  do spotkania, świętowanie wyjątkowego czasu razem z najbliższymi oraz z przyjaciółmi. Czasu, którego ciągle mi mało, a jest on dla mnie źródlem wielu radości. Tym bardziej go doceniam, jeśli się zdarzy. Widzę to bardziej teraz, kiedy z wiadomej przyczyny nie możemy się spotykać tak często i w takim gronie jak byśmy chcieli.

 

PYSZNE BROWNIE Z CIECIORKI

Po cięście drożdżowym z kruszonką i rabarbarem, truskawkowych crumble, jagodziankach i wypełnionych owocami skonsach upiekłam bardzo ciekawe w smaku, eksperymentalne brownie. Mniej słodkie, bez jajek i mąki, kremowe i sycące. Ciekawe przepisy zwykle rodzą się z braku, ale tym razem niczego mi nie zabrakło.  Tuż przed snem pojawiła się nieodparta chęć wypróbowania pomysłu, który zaświtał mi w głowie, szybko więc zmiksowałam wszystkie składniki, wmieszałam resztkę wiśni, które znalazłam w lodówce  i udało się. Potem na próbę piekłam je z różnymi owocami, i w różnych formach. Kiedyś robiłam podobne ciasto z czerwonej fasoli z czereśniami, ale nie smakowało mi aż tak bardzo. zdziwilam się więc, źe to z cieciorki wyszło takie smaczne. Gdybym nie wiedziała, to nie domyśliłabym się składu. Wiśnie już dojrzale, więc spieszę, aby się podzielić przepisem. Poza sezonem możesz to ciasto upiec z suszonymi wiśniami. Browni z cieciorki można też zrobić zapewne w wersji wegańskiej z olejem kokosowym zamiast masła, ale jeszcze nie probowałam i nie jestem pewna czy konsystencja ciasta się nie zmieni w tym przypadku.

 

DOMOWE CIASTA NA LATO

Jeśli zaś wolisz tradycyjne ciasta na bazie mąki i jajek to również mam coś super, zwłaszcza na lato, bo owoce teraz są takie pyszne i w zasięgu ręki. Przygotowałam mini PDF z prostymi i łatwymi przepisami. Możesz go pobrać za darmo. DOMOWE CIASTA NA LATO są dla Ciebie.

 

SKŁADNIKI na 6 – 8 porcji, keksówka 10×30 cm lub inna niewielka forma.

100 g gorzkiej czekolady (70 %)

100 g masła

250 g ugotowanej ciecierzycy, może być odsączona z puszki (około 400 ml),

2-3 małe lub średnie jabłka

3-4 łyżki cukru lub do smaku

1 łyżka kakao

szczypta soli

spora garść wydrylowanych wiśni (bez soku) oraz dodatkowo wiśnie do ozdoby

3 łyżki granoli, musli lub posiekanych orzechów (opcjonalnie, ale warto, tutaj znajdziesz przepis na granolę)

cukier puder do oprószenia

 

WYKONANIE

Nagrzej piekarnik do 180 stopni. Niewielką formę, najlepiej prostokątną np. keksówkę wyłóż papierem do pieczenia.

W garnku lub misce umieszczonej nad gotującą się wodą rozpuść czekoladę z masłem i nieco ostudź. Zmiksuj cieciorkę z obranymi i pozbawionymi gniazd nasiennych  jabłkami, cukrem oraz kakao na gładką masę.  Dodaj rozpuszczoną i przestudzoną  czekoladę z masłem i szczyptę soli.. Wmieszaj delikatnie wydrylowane wiśnie.

Wyłóż równomiernie masę na przygotowaną brytfankę i wstaw do nagrzanego piekarnika na około 45 minut lub dłużej – piecz do momentu aż wierzch ciasta będzie wyraźnie ścięty.

Po upieczeniu możesz obsypać ciasto granolą, ładnie wtedy wygląda i dobrze smakuje. Ozdób je resztą owoców, możesz je nieco wcisnąć w powierzchnię ciasta.

Ostudź, oprósz cukrem pudrem i ostrożnie pokrój na kwadraty. Uwaga, jest delikatne i jeśli nie jest schłodzone rozłożenie na talerzyki wymaga trochę wprawy, ale da się to zrobić.

 

WSKAZÓWKI

Możesz ciasto upiec dzień wcześniej i schować do lodówki – wtedy zdecydowanie łatwiej je pokroić.

Aby ciasto wyglądało świeżo mozesz je izdobić owocami tuż przed podaniem.

 

OPCJONALNIE

Zamiast wiśni możesz to ciasto upiec z malinami i /lub ozdobić je innymi sezonowymi owocami np. czerwonymi porzeczkami, wygląda wówczas przepięknie.

Ciasto możesz upiec również w niewielkiej tortownicy o średnicy 20 cm, ale wtedy koniecznie przed pokrojeniem schłódź je w lodówce.

 

DOMOWE CIASTA NA LATO

Jeśli zaś wolisz tradycyjne ciasta na bazie mąki i jajek to również mam coś super, zwłaszcza na lato, bo owoce teraz są takie pyszne i w zasięgu ręki. Przygotowałam mini PDF z prostymi i łatwymi przepisami. Możesz go pobrać za darmo. DOMOWE CIASTA NA LATO  są dla Ciebie.

 

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *