Shortbread

wpis w: Ciasta i desery | 0

W tym miesiącu razem z Justyną Wiśniewską zapraszamy do naszej KUCHNI PEŁNEJ ŚWIATA na szkockie ciasteczka maślane SHORTBREAD. Justyna kocha Szkocję, zna ją bardzo dobrze, ma w Szkocji wiele ulubionych miejsc i smaków do których wraca, również wspomnieniami. Przepis na pyszne maślane ciasteczka dostała od swojej przyjaciółki Maureen. Zanim zaczęła piec sama, próbowała shortbread nie raz w szkockich kawiarniach i lokalnych piekarniach. Klasyczne shortbready robi się tylko z mąki, masła, cukru i odrobiny soli, ale tutaj trochę je urozmaiciłyśmy dodając orzechy ziemne i żurawinę. Wszystkie warianty ciasteczek smakują wyśmienicie!

.

Składniki
Mąka dobrej jakości – 250 g
Cukier drobny do wypieków – 75 g
Masło najlepszej jakości – 175 g
Sól – 2 szczypty
Orzechy ziemne niesolone i żurawina suszona jako dodatki (można pominąć)

Wykonanie

Nagrzej piekarnik do 160 stopni Celsjusza.

Wymieszaj w misce mąkę z cukrem i solą, dodaj masło i wyrób ciasto na gładką masę. Następnie rozwałkuj je w prostokąt o grubości ok. 1 cm. Modelując brzegi w prostokąt użyj bocznej powierzchni noża.

Potnij ciasto na równe, prostokątne paluchy wielkości ok. 5x10cm, ponakłuwaj je widelcem i przelóż na blachę wyłożoną papierem do pieczenia.

Wstaw do piekarnika i piecz około 17 minut tylko do lekkiego zarumienienia. Jeśli ciasteczka skleiły się podczas pieczenia, od razu po wyjęciu z piekarnika oddziel je nożem. Pozostaw na blasze do wystygnięcia i stwardnienia.

Uwagi
Oryginalnie szkockie ciasteczka mają kształt prostokątów, można jednak je przygotować również inaczej, na przykład w wersji owalnych ciasteczek z dodatkową posypką.

Jeśli chcesz przygotować różnorodne ciasteczka, tak jak na filmiku, podziel surowe ciasto na pół. Jedną część rozwałkuj w prostokąt i potnij w prostokątnego kształtu oryginalne szkockie ciastka, natomiast drugą część ciasta uformuj w walec i pokrój poprzecznie w owalne, centymetrowej grubości ciasteczka. Na ciasteczkach ułóż na przykład orzechy i żurawinę. Wciśnij je w ciasto, aby nie wypadły podczas pieczenia. Klasyczne i fantazyjne ciasteczka wyłóż na blachę i upiecz według przepisu powyżej.

Z podanych proporcji wychodzi około 20 szt.

 

 

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *