Szarlotka sypana

wpis w: Ciasta i desery | 0

Przepis na szarlotkę sypaną mam zapisany od lat w swoim zeszycie, ale zamieszczony tutaj zawdzięczam Oli, ktora prowadzi blog lifestylowy w rytmie slow. Nasze blogi kilka miesięcy temu niespiesznie spotkały się gdzieś w sieci, a później kilka razy upiekłam ciasto. Piekłam je wykorzystując różnorodne soczyste owoce sezonowe, niekoniecznie jabłka. Trochę zmodyfikowałam oryginalny przepis i wreszcie upiekłam szarlotkę. Wiedziałam czego mogę się spodziewać, a i tak byłam bardzo pozytywnie zaskoczona. Szarlotka sypana jest niezwykle łatwa i szybka do wykonania, zawsze się udaje i jest bardzo smaczna. Tak pięknie pachnie ciastem, że potrzeba dużo silnej woli, aby dotrwać do momentu aż ostygnie. Ostrzegam jednak, że ciepłe ciasto trudno pokroić na zgrabne kawałki. Za to można je wyjadać podobnie jak crumble – łyżkami:-)

Ciasto sypane

Składniki:
Kasza manna – 1 kubek
Mąka pełnoziarnista – 1 kubek
Cukier trzcinowy lub zwykły – 1/2 kubka
Masło – 1/2 kostki
Jabłka – ok. 1.5 kg

Dodatkowo można, ale nie trzeba:
Proszek do pieczenia – 1 płaska łyżeczka
Cukier wanilinowy – 1 torebka
Cynamon – 1 łyżeczka

image

Nagrzej piekarnik do 180 stopni.

Suche składniki ciasta, czyli kaszę mannę, mąkę, cukier trzcinowy, cukier wanilinowy, cynamon i proszek do pieczenia rozetrzyj z masłem na mokrawy piasek.

Jabłka umyj, obierz i zetrzyj na tarce tak jak lubisz lub za pomocą blendera utrzyj na mus.

Wysmaruj masłem formę do pieczenia ciasta.

Ok. 1/3 ciasta rozsyp na dno formy – warstwa ma mieć grubość ok. 1.5-2 cm. Następnie rozłóż połowę jabłek, posyp ciastem, rozłóż drugą połowę jabłek i posyp resztą ciasta.

Wstaw formę do nagrzanego piekarnika i piecz ok. 40 minut. Ciasto ma być równomiernie zarumienione.

Po ostudzeniu posyp szarlotkę z wierzchu cukrem pudrem i ewentualnie cynamonem.

P.S.
Jabłka możesz zastąpić innymi soczystymi sezonowymi owocami w różnych kombinacjach na przykład śliwkami, morelami, brzoskwiniami i gruszkami. Cynamon wówczas dodawaj według uznania.

Proporcje podałam na formę okrągłą o średnicy ok. 25 cm lub prostokątną o wymiarach ok. 20 cmx30 cm. Na większą formę odpowiednio zwiększ ilość składników.

Ciasto również się udaje bez proszku do pieczenia.

 

 

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *