Tarta czekoladowa z bakaliami

wpis w: Ciasta i desery, Sylwester | 4

Tarta czekoladowa z bakaliami

Mały bukiet kwiatów stał na stole bez żadnej okazji. Brzęk łyżeczki przerwał cichą rozmowę dwóch filiżanek z kawą. Zaszeleściła papilotka, na której leżały równo pokrojone kawałki czekoladowej tarty obficie posypanej bakaliami. Chrupiące orzechy cicho wygrywały rytm, jakby chciały powiedzieć “świę-tuj-my”. Przez lekko uchylone okno wpadało chłodne, jesienne powietrze i delikatnie poruszało firanką. Ciepłe spojrzenie rozświetliło chmurny poranek słonecznego dnia. Ot dzień jak co dzień tyle, że dzisiaj jakiś wyjątkowy.

image

Składniki na formę o średnicy ok. 21 cm (8 niewielkich porcji)

CIASTO:
Mąka pełnoziarnista – 125 g
Masło – 75 g
Cukier puder – 1 czubata łyżka
Żółtko – 1 szt

MASA:
Gorzka czekolada – 1 szt
Śmietanka 30% lub 36% – ok. 50 ml
Mascarpone – 1 szt
Ulubione bakalie – tu żurawina suszona, posiekane daktyle i orzechy brazylijskie

image

Nagrzej piekarnik do 180 stopni.

Żółtko oddziel od białka i wymieszaj z 1 łyżką zimnej wody.  Z mąki pełnoziarnistej, cukru pudru, masła oraz żółtka z wodą szybko zagnieć ciasto. Możesz to zrobić ręcznie lub mikserem.

Ciasto rozłóż na natłuszczonej i wysypanej bułką tartą tartownicy  lub lepiej na papierze do pieczenia. Wylep ciastem całą formę i uformuj nieco wyższy brzeg. Możesz schłodzić ok. pół gofziny w lodówce, ale nie jest to konieczne.

Ciasto w formie przykryj kawałkiem papieru do pieczenia i piecz ok. 15 minut w nagrzanym piekarniku, następnie ściągnij papier i piecz do zarumienienia kolejne ok. 10 minut.

Jak ciasto wystygnie zagotuj śmietankę, pokrusz do niej czekoladę i dokładnie rozpuść. Przestudź, ale tylko na tyle aby była masa nie zdążyła jeszcze zastygnąć. Czekoladową masę zmiksuj z mascarpone używając końcówki do ubijania piany.

Masę wyłóż na ostudzone kruche ciasto, posyp bakaliami i wstaw całość do lodówki na kilka godzin. Pyszna i łatwa do przygotowania tarta czekoladowa z bakaliami gotowa.

image

Jeśli chcesz uzyskać bardziej zdecydowany smak, oczywiście jeśli ciasta nie będą jeść dzieci, możesz do masy dodać rodzynki namoczone w alkoholu albo wiśnie w likierze. Uwaga! Przepis jest podany na niewielką tortownicę. Dla większej liczby osób podwój ilość składników i upiecz ciasto w większej formie.

image

P.S.

Inspirację do opracowania tego przepisu zaczerpnęłam od Dominiki, która zamieściła przepis na ciasto dla swojej mamy na grupie facebookowej Gotowanie, przepisy i porady.:) Kiedyś zrobię w wersji oryginalnej!

P.P.S.

Wpis bierze udział w Karnawale Blogowym Kobiet (http://karnawalblogowykobiet.pl/). A dokładnie w #9 Edycji: ŚWIĘTOWANIE. Temat tej edycji został zaproponowany przez Marzenę Tajchman, prowadzącą bloga Części Wspólne (www.czesciwspolne.pl) Więcej na temat listopadowej edycji karnawału: TUTAJ

4 Responses

  1. Viola

    Ciao Wiolla,
    Tak, dzień bez czekolady to dzień stracony:-)) Czekam na Twój tort, czy też tartę. W Monteriggioni nie byłam, zrób koniecznie zdjęcia!

  2. Wiolla z mojatoskania.com

    Ciao Violu 🙂
    Tu współ-świętujaca z Karnawału Blogowego Kobiet 🙂 Twój tort wygląda mi na baaaardzo smakowity, również ze względu na to, że smak czekolady to coś co Tygrysy lubią najbardziej. Pochwalę się moja wersją, gdy będzie gotowa. A przy okazji chciałam Cię zapytać, czy byłaś w toskańskim Monteriggioni i czy to miejsce też skojarzyło Ci się z ogromnym tortem? Bo mnie tak i dlatego świętuję Karnawałw Monteriggioni. Ciało

  3. Viola

    Bardzo dziękuję Marzena, a tartę oczywiście polecam choć do świętowania czasem wystarczy bułka z masłem:-) Pozdrawiam serdecznie!

  4. Marzena

    Zawsze uważałam, że dobre jedzenie to pewny patent na udane świętowanie. A taka tarta czekoladowa to sama esencja świętowania. Muszę ją kiedyś przetestować.
    Dziękuję, że przyłączyłaś się do Karnawału. Udanego świętowania.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *