Wakacyjne ciasto francuskie z owocami

wpis w: Ciasta i desery | 2

image

Ogarnęła mnie wakacyjna fantazja, której z radością mogłam dać upust, dzięki kilku składnikom, które miałam akurat po ręką. Moje pomysły możesz wykorzystać w części lub całości, aby celebrować chwile oraz  sprawić sobie i innym trochę radości. Możesz też po prostu upiec szybkie i smaczne ciasto francuskie z owocami doskonałe  na letni czas 🙂

image

Przybliżone proporcje:
Ciasto francuskie – 1 opakowanie świeżego lub mrożonego ciasta
Rabarbar – 2-3 łodygi
Jajko – 1 szt mała
Świeże owoce – kilka garści (tu oprócz rabarbaru maliny, truskawki i borówki amerykańskie)
Cukier puder do posypania
Świeźe listki do ozdoby (tu mięta, majeranek, tymianek)

Nagrzej piekarnik do temperatury wskazanej przez producenta ciasta francuskiego. Ciasto rozwiń na papierze i ułóż je na dużej, płaskiej blaszce. Jeśli jest zamroźone wcześniej trzeba je rozmrozić.

Rozmąć jajko z łyżeczką zimnej wody i posmaruj powierzchnię ciasta.

Rabarbar umyj, obierz ze skórki, podziel na węższe łodyźki i ułóż w dowolny sposób na powierzchni ciasta. Pozostałe owoce, umyj, osusz i jeśli jest taka potrzeba pokrój na mniejsze cząstki, a następnie rozrzuć je w mniej lub bardziej fantazyjny sposób.

Wstaw ciasto do piekarnika i piecz ok. 20 minut – do momentu aż urośnie i równomiernie się zarumieni. Po wyjęciu z piekarnika posyp cukrem pudrem i ewentualnie ozdób świeżymi listkami; na przykład mięty, melisy, szalwii czy kolendry.

Ciasto jest smaczne zarówno na ciepło jak i po wystygnięciu. Jest dość lekkie, orzeżwiające i świetnie wygląda; w bardzo łatwy i szybki sposób możesz uzyskać ciekawy efekt wizualny.

Ciasto francuskie z owocami dobrze się komponuje smakowo z cydrem lub lekkim, slodkawym białym winem i idealnie można nim zaskoczyć niezapowiedzianych gości!

image

P.S.
Ciasto francuskie może być dowolnego kształtu, z ciasta okrągłego możesz wykonać fantazyjną mandalę:-)

Jeśli nie potrzebujesz piec całego ciasta, możesz przygotować mniejszą porcję.

Możesz upiec ciasto francuskie inaczej niż do tej pory, ale możesz równieź pokroić rabarbar tradycyjnie w kostkę, rozrzucić równomiernie na powierzchni ciasta, a następnie dodać lub nie inne owoce i najzwyczajniej upiec.

image

2 Responses

  1. Viola

    Wanda spokojnie, cieszę się, że podobają Ci się moje przepisy i nie zamierzam rezygnować z ich publikacji. To tylko chwilowa przerwa spowodowana wakacjami, brakiem dostępu do sieci i możliwości sprawnego reagowania. Co do suszonych pomidorów, dokładnie takie w oliwie lub oleju mam na myśli. Jest wielu producentów takich słoiczków z pomidorami, pomidory róznią się kolorem, smakiem, ilością soli itp. Mam nadzieję, że któreś Ci posmakują.

  2. Wanda

    o a ja dopiero odkryłam tego bloga i podobały mi się czwartkowe przepisy… mam pytanie z innej beczki: w niektórych przepisach są suszone pomidory, jakie to są te pomidory? Ostatnio do czegoś używałam takich w oleju ze słoika, czy to o takie chodzi?
    Pozdrawiam

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *