Makaron aglio, olio e peperoncino

wpis w: Dania główne, Kolacje, Na wynos, Obiady | 2

Makaron, chilli, czosnek i oliwa, to składniki, które zawsze lubię mieć w domu. Dzięki nim mogę wyczarować, w czasie potrzebnym do ugotowana  makaronu, prościutkie, ale pyszne klasyczne danie kuchni włoskiej. Smakuje moim wszystkim domownikom niezależnie od pory roku. Idealne na kryzys, kiedy brakuje czasu, a coś ugotować trzeba…Z kieliszkiem białego wina może się również dobrze sprawdzić kiedy mamy niespodziewanych gości i pustą lodówkę.

O tym daniu wspominała kiedyś Magda Nowak-Skrupa w Rozmowie ze smakiem TUTAJ i już wtedy obiecałam sobie, że przepis na nie pojawi się wśród mamucich przysmaków. Wprawdzie sporo czasu minęło od tamtej pory, ale wreszcie jest.

Podstawą w wersji łagodnej jest dowolny  makaron, czosnek i oliwa, ale mnie lepiej smakuje w wersji pikantnej – z dodatkiem papryczki chilli. Nie ukrywam, że smaku dodaje również obecność swieżej natki pietruszki i startego parmezanu.

Tym razem przygotowując makaron aglio, olio e peperoncino, dorzuciłam dodatkowo trochę grillowanej cukinii, pokrojonej nożykiem do obierania warzyw w cienkie plastry. Można również pokusić się o inne dodatki np. suszone pomidory, oliwki, pomidorki koktajlowe, krewetki itd., ale nie jest to konieczne.

Rodzinnie lubimy bardzo to skromne danie, a przygotowuje je po mistrzowsku mój syn!

Makaron aglio olio e peperoncino

Składniki dla 3-4 osób:

Ulubiony makaron, tu świderki (fusilli) – 500 g
Czosnek (aglio) – ok. 6 ząbków
Papryczka chilli (peperoncino) – 1-2 szt. (opcjonalnie)
Oliwa (olio) – 100 ml
Parmezan starty na drobnej lub średniej tarce – 4 łyżki
Natka pietruszki – 1/2 pęczka lub więcej
Grillowana cukinia  – 1 szt. (opcjonalnie)
Sól do smaku

Ugotuj makaron al dente zgodnie z instrukcją producenta zamieszczoną na opakowaniu, a następnie odcedź na sitku.

Czosnek przeciśnij przez praskę lub pokrój w cieniutkie plasterki. Jeśli dodajesz rownież papryczkę chili, to przekrój ją wzdłuż, oczyść  z nasion i pokrój w poprzek na cienkie paseczki.

Na patelni delikatnie rozgrzej oliwę. Krótką chwilę podsmaż czosnek i papryczkę, uważając aby czosnek jedynie lekko się zarumienił (około 30 sekund jeśli jest przeciśnięty przez praskę, plasterki odrobinę dłużej). Dodaj ugotowany makaron oraz natkę pietruszki, dopraw ewentualnie do smaku solą i dokładnie całość wymieszaj.

Klasyczne danie kuchni włoskiej, czyli makaron z czosnkiem, chili i oliwą gotowe! Podawaj od razu posypane parmezanem.

Szybkie i łatwe do przygotowania fusilli aglio, olio e peperoncino jest wystarczające i pyszne, ale tak jak wspomniałam wyżej, może być również urozmaicone o inne dodatki, jak na przykład grillowaną cukinię.

Smacznego!

 

 

2 Responses

  1. Viola

    O widzisz, suszone peperoncino zawsze można mieć w domu lub choćby chili w płatkach.

  2. Aleksandra

    Uwielbiam to danie! Słusznie podkreśliłaś, że oliwę należy podgrzewać delikatnie i nie spalić czosnku 😉 Ja zawsze dodaję pokruszone peperoncino. Dodanie grillowanej cukinii to świetny pomysł, też go stosuję. Ostatnio dodałam paseczki gotowanego buraczka, polecam i pozdrawiam serdecznie 🙂

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *