Lemoniada

wpis w: Koktajle i napoje | 3

Kończą się wakacje, ale sezon na lemoniadę na szczęście jeszcze nie. Sezon na spotkania towarzyskie również trwa, zatem świeża  domowa lemoniada wciąż może być świetnym zamiennikiem gotowych napojów zarówno dla dzieci jak i dla dorosłych. Można też zwyczajnie zrobić sobie małą przyjemność i przygotować ją tylko dla siebie.

image

Proporcje dla jednej osoby:
Cytryna – 1 sztuka
Cukier puder – 1-2 łyżki stołowe
Kilka kostek lodu
Kilka listków mięty
Woda gazowana lub niegazowana – ok. 200 ml

Przekrój dokładnie umytą i wyparzoną cytrynę, odetnij z każdej połowy plasterek do ozdoby, następnie wyciśnij cytrynę  i przecedź sok przez sitko do szklanki lub dużego kielicha . Dodaj cukier puder, dokładnie rozmieszaj, dorzuć kostki lodu i dopełnij wodą gazowaną lub niegazowaną. Zamieszaj i ozdób świeżymi listkami mięty oraz plasterkiem cytryny.

Dla większej liczby osób (6-8 osób):
Cytryny – 6-8 sztuk zależnie od wielkości
Cukier puder – ok. 8 – 10 łyżek stołowych
Woda gazowana lub niegazowana – 1.5 l
Lód – kilkanaście kostek
Dodatkowo do ozdoby i dla aromatu limonka, pomarańcza, garść listków mięty

Lemoniada znakomicie gasi pragnienie, gazowana jest jeszcze  bardziej odświeżająca, a jej słodkość można oczywiście regulować ilością cukru pudru.

P.S.
Cukier puder można zastąpić miodem, syropem z agawy lub na przykład syropem klonowym.

Wodę gazowaną wlewaj ostrożnie, aby na powierzchni nie wytworzyła się piana, która tu akurat nie podnosi walorów estetycznych napoju.

Jeśli cukier puder ma grudki, przed dodaniem do lemoniady przetrzyj go przez sitko.

 

 

3 Responses

  1. Viola

    Rozumiem, że lubi pani łagodniejszy smak. Ja pozostaję przy podanej ilości cytryn ponieważ lubię intensywny smak lemoniady. Część cytryn nie wyciskam, tylko kroję w plasterki do ozdoby. Tak, syrop z cukru rownieź można zrobić, a póki co wybrałam prostszą wersję z cukrem pudrem ewentualnie zamiennikami jak w przepisie.

  2. Renata

    Wydaje mi się, że wciśnięcie 8 cytryn do 1,5 litra wody mogłoby przyprawić o ściskoszczęk. Proponuje liczbę tę zredukować do 1 cytryny.

  3. Renata

    Oryginalnie lemoniadę robi się na bazie syropu z cukru, to jest zagotowuje się cukier w mniejszej ilości wody tak by całkowicie rozpuścił się. Jednak potężna dawka białej śmierci w lemoniadzie przemawiałaby raczej za użyciem zdrowego zamiennika w postaci rodzimego miodu z polskiej pasieki. Zagranicznym zamiennikom w postaci syropu z agawy mówimy stanowcze nie.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *