Fusilli z bobem i suszonymi pomidorami

wpis w: Kolacje, Obiady | 4

30_01_14_grp_15

 

Fusilli z bobem i suszonymi pomidorami  to szybkie i bardzo smaczne danie z makaronem, które świetnie się sprawdza zarówno na co dzień jak i w sytuacji, kiedy mamy okazję do świętowania.

 

Dla 4 osób:
Fusilli (makaron świderki) – 1 opakowanie
Bób mrożony – 1 opakowanie (może być również świeży ok. 1 i 1/2 kubka)
Suszone pomidory – ok 12 sztuk
Czosnek – 4-5 ząbków

Pestki slonecznika, dyni – garść lub dwie
Rukola lub zielona pietruszka do posypania
Oliwa lub olej do smażenia
Starty parmezan do posypania (niekoniecznie)

 

Nastawić wodę w dużym garnku na makaron. W drugim garnku ugotować bób zgodnie z przepisem producenta zawartym na opakowaniu (swieży gotuje się ok. 20 minut wrzucając bób na wrzącą i osoloną wodę). Uprażyć na suchej patelni pestki słonecznika i dyni. Posiekać drobno czosnek.

 

30_01_14_grp_13

 

Pokroić w paseczki suszone pomidory. Ugotować fussili zgodnie z czasem zamieszczonym na opakowaniu (ja preferuję krótszy czas – potrzebny do przygotowania makaronu al dente). Na rozgrzanej oliwie chwilkę (dosłownie kilkanaście sekund) podsmażyć rozdrobniony czosnek, dorzucić suszone pomidory. Następnie po 1-2 minutach  dodać ugotowany i odcedzony bób i wreszcie na końcu (po kolejnych 2 minutach) ugotowany makaron świderki.

 

30_01_14_grp_14

 

Wymieszać i podawać na talerze, dodać rukolę lub posypać obficie posiekaną zieloną pietruszką.

 

30_01_14_grp_16

 

Fusilli z bobem i suszonymi pomidorami  świetnie smakuje posypane parmezanem. Kieliszek białego wytrawnego wina może wzmocnić smak potrawy, a dodatkowo podkreśli wyjątkowy charakter naszego spotkania przy stole. Dla mnie było to szczególne spotkanie i okazja do rozmowy  z Kingą Lubowiecką z grP photos. Fotografie Kingi uświetniają dzisiejszy wpis.

 

30_01_14_grp_17

 

P.S.

– Bób i pestki można przygotować  dzień wcześniej, wtedy przygotowanie dania zajmie nam jeszcze mniej czasu.

– Danie z powodzeniem można odgrzać spóźnialskim lub przechować do dnia następnego.

– Makaron świderki oczywiście można zastąpić innym,  świetnie smakuje również makaron pełnoziarnisty.

4 Responses

  1. Viola

    Tutaj mrożony akurat zupełnie nie przeszkadza, tak więc polecam.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *