Tagliatelle z cukinii – szybkie wakacyjne danie bez gotowania. Lekkie, świeże i nawet sycące. Jego smak można dopełnić kieliszkiem orzeźwiającego, wytrawnego, białego wina. Idealne na gorące dni. Można je przygotować w kilka chwil również wtedy. kiedy jesteśmy na wakacjach i mamy ograniczony dostęp do kuchni. Danie proste niezwykle, a efekt jak z najlepszej restauracji!
SKŁADNIKI dla dwóch osób
2 młodziutkie, niewielkich rozmiarów cukinie, najlepiej 1 żółta i 1 zielona
kilka przekrojonych pomidorków koktajlowych
2 łyżki posiekanej natki pietruszki
1-2 garście borówki amerykańskiej
4 spore grona czerwonej porzeczki (jeszcze jest na bazarkach)
10 cienkich plasterków sera gruyère ewentualnie twardego koziego
1/2 czerwonej cebuli pokrojonej w cienkie talarki
dobre pieczywo na zakwasie (opcjonalnie, jesli chcemy aby danie bylo bardziej sycące)
Sos:
sok z 1/2 cytryny
1 niepełna łyżeczka lekkiego, płynnego miodu
2-3 łyżki oliwy lub innego dobrego oleju roślinnego tloczonego na zimno
szczypta soli i pieprzu
WYKONANIE
Obie cukinie pokrój nożykiem do obierania warzyw we wstążki, dodaj pomidorki koktajlowe, natkę pietruszki, borówkę, porzeczkę, plasterki sera. Zalej całość większością sosu i lekko wymieszaj. Dodaj plasterki cebuli i skrop z wierzchu resztą sosu. Podawaj sałatkę samą lub z pieczywem.
WSKAZÓWKI
Ta sałatka najładniej wygląda, jeśli jest przygotowywana bezpośrednio na talerzu do podania. Najlepiej smakuje od razu po przygotowaniu i nie nadaje się do przechowywania.
Dodatek owoców ożywia smak sałatki, nie dodawaj więc za wiele pomidorków koktajlowych, aby go nie zdominowały.
Możesz pozostawić kilka owoców do ozdoby z wierzchu.
Inny szybki przepis z wykorzystaniem cukinii – curry warzywne.
Dodaj komentarz