Kasza pęczak z dynią

wpis w: Obiady | 0

Niby tylko kasza pęczak z dynią i grillowanym kurczakiem, ale jestem dumna z tego obiadu; w pół godziny, obfita porcja dla dwóch osób, kiedy wydawało się, że nic nie ma, że muszę coś dokupić, coś nowego rozpocząć. Resztka ugotowanej kaszy, bo za dużo się wsypało do garnka; pojedynczy filet z kurczaka, dla którego szkoda było włączać piekarnika; resztka ciecierzycy znaleziona w lodówce, którą ktoś otworzył i nie zużył do końca; wreszcie i przede wszystkim cierpliwie czekająca na parapecie naturalna piękność i smakowitość w postaci niewielkiej dyni piżmowej. Jeszcze tylko odrobina zieleniny, która zwykle jest obecna, ulubione przyprawy i gotowe!. No dobrze, przyznam się… Wyjątkowo dzisiaj jest tu nie tylko kasza pęczak, ale również kasza gryczana, w ostatniej chwili znaleziona w zakamarkach lodówki…Mało pracy, dużo dobrego jedzenia, NIC się nie marnuje i na długo pozostawia przyjemne ciepło, umilające listopadową, szarą codzienność. Szczerze polecam, będzie Pani/Pan zadowlona/y.

IMG_1080 IMG_1081 IMG_1083

Składniki dla dwóch osób:

Kasza pęczak – niepełny kubek
Dynia najlepiej piżmowa – ok. 250 g
Filet z kurczaka – 1 pojedyncza duża sztuka ok. 300 g
Cieciorka ugotowana lub odsączona z puszki – około 100 g (opcjonalnie)
Cebula lub dymka – 1 średnia sztuka lub 1/2 pęczka
Czosnek – ząbek lub dwa
Masło klarowane – 1 łyżka
Jarmuż – 1 lub 2 liście (opcjonalnie)
Przyprawy – sól, pieprz, harrisa po 1/2 łyżeczki lub wg uznania.

Ugotuj kaszę pęczak. Opłukaną wrzuć na osolony wrzątek i gotuj około 30 minut, podobnie jak gotuje się makaron lub przygotuj ją wg. wskazówek producenta.

W międzyczasie przygotuj dynię. Umyj, przekrój wzdłuż, wybierz lyżką pestki i obierz. Z łatwością pozbędziesz się twardej skórki za pomocą obieraka do warzyw. Następnie pokrój dynię w drobną kostkę około 1.5 cm, oprósz solą i ugotuj na parze do miękkości (około 15 minut).

Razem z dynią, kilka minut przed zakończeniem, ugotuj na parze również posiekane i pozbawione twardych części liście jarmużu.

Kurczaka pokrój w kostkę o boku około 1.5 cm, oprósz solą i pieprzem i zrumień lekko na maśle klarowanym, najlepiej na patelni grillowej, po około 5 minut z jednej i z drugiej strony.

Kiedy mięso jest gotowe dodaj posiekaną dymkę oraz zmiażdżony czosnek. Po około 1/2 minuty dodaj cieciorkę, a po kilku chwilach zapewne miękką już dynię wraz z jarmużem.

Na koniec całość wymieszaj razem z kaszą.

Danie najlepsze jest świeżo przygotowane. Dodatkowo możesz posypać je ulubioną zieleniną. Ja użyłam rukwi wodnej.

Wskazówka
Przygotowując danie wegetariańskie zamiast kurczaka możesz dodać więcej ciecierzycy. W daniu mięsnym możesz ciecierzycę pominąć.

Harissa tu jest pikantną, gotową mieszanką przypraw firmy Kotányi i łatwo można ją kupić. Nie jest jednak w tym daniu niezbędna, zwłaszcza dla osób, które lubią łagodniejsze smaki.

Danie można również przygotować na zwykłej patelni, wówczas odrobinę dłużej trzeba poddusić mięso.

 

 

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *