Pieczone ziemniaki z marchewką i kurczakiem

wpis w: Obiady | 2

Młode ziemniaczki w ziołach prowansalskich z pikantną  marchewką i szpinakiem dla wegetarian, a dodatkowo grilowane kawałki kurczaka, dla tych którym warzywa nie wystarczają. Można ewentualnie dodać jajko sadzone i pokruszyć dla smaku ser feta.

Czas przygotowania ok. 10 minut, a czas pieczenia 30-40, w czasie którego jeszcze potrzebujesz ok. 8 minut na ugrillowanie mięsa. Moim zdaniem rewelacja!

image

Składniki dla jednej osoby:

młode ziemniaczki – 3-5 szt

marchew – 1 szt

świeże liście szpinaku – garść

filet z kurczaka – ok. 1/2 pojedynczej szt

olej rzepakowy lub oliwa

Sól, czosnek, płatki chili, zioła prowansalskie, ocet balsamiczny

Ser typu feta – ok. 25-50 g (niekoniecznie, tu brak)

Nagrzej piekarnik do 200 stopni. Przygotuj formę i wylóż ją papierem  do pieczenia.

Ziemniaczki dokładnie umyj, wyszoruj, a następnie pokrój w talarki. Marchewkę obierz, pokrój w grubsze talarki i ułoż szerokim pasem na zmianę z ziemniakami. Dopraw solą i czosnkiem. Ziemniaki posyp do smaku ziołami prowansalskimi, a marchewkę płatkami chili. Lekko wymieszaj i skrop olejem lub oliwą. Wstaw do nagrzanego piekarnika na 30-40 minut, zależnie od twardości warzyw jakie lubisz i stopnia zarumienienia.

W międzyczasie pokrój na mniejsze kawałki filet z kurczaka, dopraw solą, czosnkiem, papryką chili i na ok. 8 minut przed zakończeniem pieczenia ziemniakow grilluj na rozgrzanej patelni grillowej po ok. 3-4 minuty z obu stron.

Na upieczone warzywa możesz rozsypać umyte i osuszone świeże liście szpinaku. Jeśli są one za duże, to poszarp je na mniejsze kawałki. Ułóż na powierzchni kawałki grillowanego kurczaka i podawaj do stołu:-)

image

P.S.

Całość możesz doprawić kawałkami sera typu feta oraz octem basamicznym.

Pieczone ziemniaki z marchewką i kurczakiem  świetnie smakują również z sosem czosnkowo-ziołowym na bazie jogurtu naturalnego.

 

 

2 Responses

  1. Viola

    Aleksandra, robilam kiedyś chipsy z selera, wyszły pyszne choć małowydajne. Chipsów jako takich, czyli chrupiących, cienko pokrojonych z marchewki nie robiłam – dobry pomysł swoją drogą. Tutaj byla ona poltwarda, lekko mięsista, ale samczna:-)

  2. Alexandra

    Mniam! Rewelacja. Uwielbiam chipsy z marchewki ze słodką papryką, w wersji z chilli i jako dodatek do obiadu na pewno mi zasmakuje. Koniecznie wypróbuję!

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *