Moje kolejne podejście do bakłażana. Przygotować bakłażana na wiele sposobów nie jest dla mnie problemem – doszłam już do niezłej wprawy, natomiast pokazać na zdjęciu, że jest on naprawdę smaczny to już jest wyzwanie.
Muszę przyznać, że z moich dotychczasowych zdjęć bakłażanowych zupełnie nie jestem zadowolona. Tym razem jest inaczej; zrobione przeze mnie fotki bardzo mi się podobają, o ile ich nie porównuję z zamieszczonymi poniżej pięknymi zdjęciami Kingi Lubowieckiej z grP photos. Odsuwam jednak perfekcjonizm i mimo wszystko ośmielam się moje zdjęcia zamieścić tu również.
Przepis na 6 porcji (symbolicznych!)
Bakłażany 1 i 1/2 – 2 sztuki
Pomidory pokrojone w kostkę 1 puszka
Mozarella ok. 30 dag (polecam użyć mozarelli typu żółty ser)
Przyprawy: sól, pieprz, czosnek, chili
Olej lub oliwa do natłuszczenia formy
Ocet balsamiczny do smaku
Rukola do ozdoby
Nagrzewamy piekarnik do 180 stopni. Bakłażany kroimy w plastry o grubości ok. 1.5 cm i wsadzamy do piekarnika na ruszt na ok. 15 minut (może się nie zmieścić całość za jednym razem, więc albo można piec plastry na dwa razy, albo przygotować ich trochę mniej). W międzyczasie natłuszczamy naczynie żaroodporne, doprawiamy w puszce pomidory (solą, pieprzem, czosnkiem i chili), ścieramy na grubej tarce trochę sera, a resztę kroimy w plastry. Następnie delikatnie doprawiamy upieczone bakłażany i największe plastry układamy na dnie naczynia. Później kładziemy plaster sera, warstwę pomidorów i kolejny plaster bakłażana. W ten sposób układamy bakłażanowe stosiki wysokie na tyle, na ile nam wystarczy plastrów. Kończymy warstwą pomidorów, przykrywamy całość folią aluminiową i wkładamy do piekarnika na ok. 40 minut. Po upieczeniu wyjmujemy bakłażany z piekarnika, posypujemy startym serem, ozdabiamy zieleniną np. rukolą i zajadamy z pieczywem lub ryżem.
P.S.
– Znakomicie smakują bakłaźany doprawione octem balsamicznym, tak więc polecam.
– Patrząc na czas całkowity widzę, że bakłażanowe plastry zapiekane z mozarellą są dość niespieszne, ale tak naprawdę naszej pracy i czasu aby je przygotować potrzeba niewiele.
– Bakłażanowe stosiki wegetariańskie są dość uniwersalne, zatem mogą być wykorzystane jako danie główne lub przystawka na lunch, obiad czy kolację:-)
Dodaj komentarz