Intuicja mnie nie zawiodła i połączenie dyni piżmowej z granatem okazało się trafione w dziesiątkę. Im dłużej się przyglądałam i podziwiałam kolory miąższu i pestek, tym więcej miałam pomysłów. Poniżej tylko niektóre z nich. Tym razem nie zamieszczam dokładnych ilości, a jedynie luźne propozycje. Możesz dodać czegoś więcej, a czegoś mniej i uzyskasz tym sposobem nieco inny smak. Już dawno nie bawiłam się tak dobrze kolorami i smakami, czego i Tobie życzę!
Przykladowa lista składników:
Dynia piżmowa – 1 sztuka wagi około 1.2 kg
Granat – 2 sztuki
Miód, syrop z agawy lub syrop klonowy
Sałata zielona lub świeże liście szpinaku
Świeże listki kolendry
Sok wyciśnięty z cytryny
Ocet balsamiczny, najlepiej gęsty ewentualnie wymieszany z miodem
Ser kozi w każdej postaci lub feta naturalny
DYNIA PIŻMOWA
Nagrzej piekarnik do 200 stopni.
Dynię umyj, przekrój w poprzek, obierz ze skórki, a następnie górną część pokrój w plastry o grubości ok. 1-2 cm, a dolną przekrój wzdłuż, oczyść z pestek i pokrój w cząstki. Kawałki dyni ułóż w brytfance/naczyniu żaroodpornym, posól, ale tylko minimalnie (!), skrop delikatnie oliwą, przykryj folią aluminiową i piecz ok. 70 minut. W połowie pieczenia przewróć delikatnie na drugą stronę.
GRANAT
Umyty owoc granatu przekrój w poprzek, a następnie trzymając nad głęboką miską obstukuj równomiernie łyżką ze wszystkich stron i wypestkuj. Jesli jest bardzo twardy możesz go wcześniej zrolować dociskając do blatu kuchennego.
SYROP Z PESTEK GRANATU
Połowę pestek zblenduj, przetrzyj przez sitko, podgrzej a następnie dodaj ok. łyżkę stołową miodu i kilka kropel soku z cytryny. Otrzymasz syrop z granatu, który możesz użyć jako dressing do upieczonej dyni. Jest pyszny!
SPOSÓB 1
Upieczona dynia piżmowa, naturalna lub jeszcze smaczniejsza polana obficie miodem, syropem klonowym lub syropem z agawy. Z dodatkiem pestek granatu już sama może być przystawką lub punktem wyjścia do przygotowania sałatek.
SPOSÓB 2
Sałatka z pieczonej dyni piżmowej, zielonej sałaty, koziego sera i pestek granatu z dodatkiem octu balsamicznego.
SPOSÓB 3
Sałatka z pieczonej dyni piżmowej, świeżych liści szpinaku, sera typu feta i pestek granatu. Sałatka doprawiona syropem z agawy, syropem klonowym lub miodem dla mnie jest najciekawsza w smaku.
SPOSÓB 4
Deser z pieczonej dyni piżmowej i syropu z granata. Świetnie moźe zastąpić kawałek ciasta. Dla mnie najlepszy, kiedy podawany jest na ciepło. Ten pomysł zawdzięczam jednej z czytelniczek i jest świetny. Dziękuję za inspirację.
Choć podobne w składzie, wszystkie warianty różnią się w smaku; od neutralnego poprzez delikatnie słodkawy, słodko-słony do słodko-winnego. Na ostateczny smak również wpływają listki kolendry, ktore ja akurat bardzo lubię.
Czasem tak niewiele trzeba, żeby szary jesienny dzień stał się kolorowy…
Agnieszka
Rewelacja!