Jabłka pieczone z jarmużem

wpis w: Kolacje, Przekąski i dodatki | 0

image

Na słodką sobotę proponuję slodko – kwaśne jabłuszka z jarmużem i kozim serem. Jabluszka przekrojone i wydrążone zapiekamy w piekarniku ok. pół godziny. Dodajemy w środek kozi serek oraz konfiturę z malin, posypujemy jarmużem (zblanszowanym na parze przez 5 minut oraz skropionym sokiem z cytryny) i zapiekamy kolejne 10-15 minut pod przykryciem. Podajemy raczej od razu ponieważ jarmuź po jakimś czasie traci kolor i nie wygląda już tak apetycznie. Ewentualnie upieczone jabłka można posypać zblanszowanym jarmuźem tuż przed podaniem (będzie wtedy trochę twardszy). Takie jabłuszka mogą stanowić świetny dodatek do kolacji ewentualnie bez koziego sera i moźe tylko z odrobiną konfitury malinowej lub miodu mogą posłuźyć za dietetyczny deser:-)
#przekaskanakolacje
#deserzjarmuzem

 

 

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *