Testuję kilka przepisów, zmieniam mąki, piekę z masłem lub oliwą, dosypuję zioła. Tworzę przepisy i w codzienności zapominam co wymyśliłam. Jeszcze nie smakują, a czas pieczenia się zbliża. Przeglądam książkę Joanny Góźdź “Smaczne prezenty” i chyba znajduję. Uwielbiam takie małe rzeczy. Wprowadzam drobne zmiany i piekę. Są kruche i pyszne. Przychodzą dziewczyny, testujemy smaki, omawiamy pilne sprawy, a potem zabieramy się do pracy. Dobrze jest się spotkać. Zapełniają się blachy, praca idzie sprawnie. Dwa piekarniki i kilka par rąk, ale i do upieczenia sporo. Pieczemy paluchy i krakersy, bo domowe lepsze. Chcemy poczęstować nimi tych, którzy przyjdą na wernisaż, wernisaż kończący półtoraroczny malarski projekt R E L A C J E. Przepis na paluchy innym razem, a dzisiaj krakersy, krakersy od serca; z suszonymi pomidorami, oliwkami czarnymi i zielonymi, startym parmezanem, suszonym tymiankiem i pieprzem cayenne. Do białego wina znakomite.
Składniki na ok. 50 szt. zależnie od wielkości:
mąka pszenna typ 500 – 200 g
masło – 100 g
jogurt grecki – 1 łyżka
sól – 1/2 łyżeczki (opcjonalnie)
proszek do pieczenia – 1/2 łyżeczki
jajko – 1 mała szt. (do posmarowania z wierzchu)
dodatki wg uznania np. posiekane suszone pomidory (3 łyżki stołowe), oliwki czarne lub zielone (4 łyżki stołowe), parmezan, tymianek suszony, pieprz cayenne (do smaku, do posypania)
Nagrzej piekarnik do 200 stopni Celsiusza.
Przygotuj ulubione dodatki.
Mąkę wymieszaj z proszkiem do pieczenia i solą, dodaj posiekane masło i pacami wcieraj w mąkę do momentu aż będzie przypominała mokry piasek.
Dodaj jogurt oraz do części lub całości posiekane drobno suszone pomidory lub oliwki, a następnie szybko zagnieć ciasto.
Ulepioną kulę możesz zawinąć w folię i schować na ok. pół godziny do lodówki. Jeśli jednak czas goni, od razu rozwałkuj ciasto na grubość ok. 3 mm. Wyrównaj brzegi tak, aby uformować prostokąt. Podziel rozwałkowane ciasto na równe części wielkości ok. 3×3 cm. Widelcem nakłuj ciasteczka, posmaruj roztrzepanym jajkiem i za pomocą szerokiego noża przenieś na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Przed upieczeniem możesz jeszcze posypać suszonymi ziołami, ostrymi przyprawami, startym parmezanem itp.
Piecz do momentu aż się ładnie zarumienią ok. 10-15 minut. Pozostaw na blasze do wystygnięcia. Faworytem są krakersy z suszonymi pomidorami.
Dodaj komentarz