Tarta brokułowa na kruchym cieście
Nie wiedziałam, że brokuły mają aż taką moc. Zawierają sulforafan, silny przeciwutleniacz o działaniu antynowowtworowym. Ponoć najlepiej blanszować świeże brokuły 3-4 minuty na parze, aby nie straciły swoich właściwości lub wkładać je na kilka minut do gorącej wody o temp. 75 stopni. Długie gotowanie pozbawia brokuły wartości prozdrowotnych. Nie wiem ile ich zostaje po upieczeniu, ale tarta brokułowa posypana kiełkami brokułowymi oprócz walorów smakowych mogłaby odzyskać swoją moc:-)
Składniki:
Mąka – 175 g
Żółtka do ciasta – 2 szt
Masło – 1/2 kostki
Brokuł – 1 szt.
Jaja do farszu – 4 sztuki duże
Jogurt grecki lub śmietana 18% – 3-4 duże łyżki
Ser żółty, mozarella do pizzy – do wyboru lub łącznie ok. 25 dag
Sól, pieprz, płatki chili
Papier do pieczenia
Mąkę, schłodzone posiekane masło, dużą szczyptę soli i 2 żółtka połącz, najlepiej mikserem i szybko zagnieć ciasto na gładką masę. Ciasto włóż między 2 arkusze papieru do pieczenia, rozwałkuj i wyklej nim formę formując nieco wyższy brzeg. Możesz je pozostawić w formie na papierze do pieczenia – łatwiej będzie je później pokroić. Pozostaw w lodówce do schłodzenia na minimum 1/2 h.
Nagrzej piekarnik do 200 stopni.
Zagotuj wodę, osól ją do smaku i zanurz na ok. 5 minut brokuły lub jeszcze lepiej; osól je delikatnie i ugotuj 3/4 minuty na parze. Następnie odsącz i jesli tego nie zrobiła(e)ś wcześniej, podziel po przestudzeniu na małe różyczki. Jeśli chcesz, aby brokuły były miękkie wydłuża czas gotowania, ale nie będą miały wówczas tylu dobroczynnych właściwości prozdrowotnych, a jedynie smakowe.
Wyciągnij ciasto z lodówki, nakłuj widelcem i przykryj dokładnie papierem do pieczenia. Piecz ciasto 10 minut, a następnie zdejmij papier i piecz kolejne 10 minut – aż ciasto się lekko zarumieni. W międzyczasie rozmieszaj jaja ze śmietaną lub jogurtem i serem startym na średniej tarce. Dopraw masę solą, pieprzem i ulubionymi ziołami, a następnie dodaj różyczki brokułowe. Pozostaw kilka małych różyczek do ozdoby.
Rozłóż masę równomiernie na podpieczonym cieście, piecz w piekarniku ok 20-25 minut. Wierzch tarty się zarumieni, a masa jajeczno-serowa będzie zestalona.
Podawaj tartę na ciepło lub zimno, ozdobioną różyczkami brokułowymi, samą lub z dodatkiem sałatki. Dodatek świeżych kiełków brokułowych może przywrócić jej moc prozdrowotną:-)
P.S.
Surowe ciasto możesz przygotować dzień wcześniej i zostawić w lodówce.
Ciasto możesz również przygotować w większej ilości i zamrozić.
Kawałek tarty z sałatką można również zabrać na wynos do szkoły lub pracy na lunch.
Ugotowane na parze brokuły lub świeże kiełki brokułowe zjadaj przynajmniej 3x tydzień!
Dodaj komentarz