Krucha tarta brokułowa

wpis w: Kolacje, Na wynos, Przekąski i dodatki | 0

Tarta brokułowa na kruchym cieście

Nie wiedziałam, że brokuły mają aż taką moc. Zawierają sulforafan, silny przeciwutleniacz o działaniu antynowowtworowym. Ponoć najlepiej blanszować świeże brokuły 3-4 minuty na parze, aby nie straciły swoich właściwości lub wkładać je na kilka minut do gorącej wody o temp. 75 stopni. Długie gotowanie pozbawia brokuły wartości prozdrowotnych. Nie wiem ile ich zostaje po upieczeniu, ale tarta brokułowa posypana kiełkami brokułowymi oprócz walorów smakowych mogłaby odzyskać swoją moc:-)

Brokuły

Składniki:

Mąka – 175 g
Żółtka do ciasta – 2 szt
Masło – 1/2 kostki
Brokuł – 1 szt.
Jaja  do farszu – 4 sztuki duże
Jogurt grecki lub śmietana 18% – 3-4 duże łyżki
Ser żółty, mozarella do pizzy – do wyboru lub łącznie ok. 25 dag
Sól, pieprz, płatki chili
Papier do pieczenia

Krucha tarta brokulowa

Mąkę, schłodzone posiekane masło, dużą  szczyptę soli i 2 żółtka połącz, najlepiej mikserem i szybko zagnieć ciasto na gładką masę. Ciasto włóż między 2 arkusze papieru do pieczenia, rozwałkuj i wyklej nim formę formując nieco wyższy brzeg. Możesz je pozostawić w formie na papierze do pieczenia – łatwiej będzie je później pokroić. Pozostaw w lodówce do schłodzenia na minimum 1/2 h.

Nagrzej  piekarnik do 200 stopni.

Zagotuj wodę, osól ją do smaku i zanurz na ok. 5 minut  brokuły lub jeszcze lepiej; osól je delikatnie i ugotuj 3/4 minuty na parze. Następnie  odsącz i jesli tego nie zrobiła(e)ś wcześniej, podziel po przestudzeniu na małe różyczki. Jeśli chcesz, aby brokuły były miękkie wydłuża czas gotowania, ale nie będą miały wówczas tylu dobroczynnych właściwości prozdrowotnych, a jedynie smakowe.

Wyciągnij ciasto z lodówki, nakłuj widelcem i przykryj dokładnie papierem do pieczenia.  Piecz ciasto 10 minut, a następnie zdejmij papier  i piecz kolejne 10 minut – aż ciasto się lekko zarumieni. W międzyczasie  rozmieszaj jaja ze śmietaną lub jogurtem i serem startym na średniej tarce. Dopraw masę solą, pieprzem i ulubionymi ziołami, a następnie dodaj różyczki brokułowe. Pozostaw kilka małych różyczek do ozdoby.

Rozłóż masę równomiernie na podpieczonym cieście, piecz w piekarniku ok 20-25 minut. Wierzch tarty się zarumieni, a masa jajeczno-serowa będzie zestalona.

Podawaj tartę na ciepło lub zimno, ozdobioną różyczkami brokułowymi, samą lub z dodatkiem sałatki. Dodatek świeżych kiełków brokułowych może przywrócić jej moc prozdrowotną:-)

image

P.S.

Surowe ciasto możesz przygotować dzień wcześniej i zostawić w lodówce.

Ciasto możesz również przygotować w większej ilości i zamrozić.

Kawałek tarty z sałatką można również zabrać na wynos do szkoły lub pracy na lunch.

Ugotowane na parze brokuły lub świeże kiełki brokułowe zjadaj przynajmniej 3x tydzień!

 

 

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *