Kurczak pieczony w przyprawach
Szybki i bardzo łatwy przepis, a warty zapamiętania, ponieważ upieczone mięso możemy wykorzystać na wiele sposobów.
Przykładowy przepis:
Filet z kurczaka – 3 pojedyncze szt.
Sól, pieprz, czosnek
Ulubione przyprawy – tu chili, curry i majeranek
Folia aluminiowa
Mięso myjemy, oczyszczamy z kości i niepotrzebnych elementów, solimy, pieprzymy i każdy filet nacieramy inną przyprawą (ja użyłam papryki chili, curry i majeranku). Zawijamy pojedyncze filety osobno do folii, układamy w brytfance lub w żaroodpornym naczyniu i pieczemy ok. 1h w 180-200 stopniach Celsiusza.
Upieczone filety można wykorzystać w ciągu najbliższych dni np. :
– do kanapek zamiast wędliny;
– jako składnik sałatki;
– do przygotowania obiadu – wtedy dodajemy jeden rodzaj przyprawy.
Niewykorzystane mięso, świeżo po upieczeniu i wystudzeniu możemy zamrozić i wykorzystać wtedy, kiedy zupełnie nie mamy ani czasu, ani głowy na gotowanie.
P.S.
– Mięso możemy zamarynować w przyprawach z odrobiną oliwy i octu balsamicznego dzień wcześniej.
– Przeciętnie przygotowujemy filet/osobę dorosłą.
– Odmian smakowych może być wiele – zależnie od upodobań, oprócz w/w czosnek, łagodna papryka, lubczyk i wiele innych.
Jeśli chcesz bezpłatnie dostawać nowości z Mamucich Przysmaków, to zostaw swój email. Co 2 tygodnie na swoją skrzynkę otrzymasz garść kulinarnych inspiracji.
Viola
Tak, albo z mnóstwem warzyw rozmaitych. Dużo możliwości, a przy tym świeżo i smacznie.
Alexandra
Mniam! Taki kurczak na kanapce z musztardą – mniam!