Kurczak pieczony w przyprawach

wpis w: Kolacje, Przekąski i dodatki | 2

Kurczak pieczony w przyprawach

image

Szybki i bardzo łatwy przepis, a warty zapamiętania, ponieważ upieczone mięso możemy wykorzystać na wiele sposobów.

Przykładowy przepis:

Filet z kurczaka – 3 pojedyncze szt.
Sól, pieprz, czosnek
Ulubione przyprawy – tu chili, curry i majeranek
Folia aluminiowa

Mięso myjemy, oczyszczamy z kości i niepotrzebnych elementów, solimy, pieprzymy i każdy filet nacieramy inną przyprawą (ja użyłam papryki chili, curry i majeranku). Zawijamy pojedyncze filety osobno do folii, układamy w brytfance lub w żaroodpornym naczyniu i pieczemy ok. 1h w 180-200  stopniach Celsiusza.

Upieczone filety można wykorzystać w ciągu najbliższych dni np. :
– do kanapek zamiast wędliny;
– jako składnik sałatki;
– do przygotowania obiadu – wtedy dodajemy jeden rodzaj przyprawy.

Niewykorzystane mięso, świeżo po upieczeniu i wystudzeniu możemy zamrozić i wykorzystać wtedy, kiedy zupełnie nie mamy ani czasu, ani głowy na gotowanie.

image

P.S.
– Mięso możemy zamarynować w przyprawach z odrobiną oliwy i octu balsamicznego dzień wcześniej.
– Przeciętnie przygotowujemy filet/osobę dorosłą.
– Odmian smakowych może być wiele – zależnie od upodobań, oprócz w/w czosnek, łagodna papryka, lubczyk i wiele innych.


Jeśli chcesz bezpłatnie dostawać nowości z Mamucich Przysmaków, to zostaw swój email. Co 2 tygodnie na swoją skrzynkę otrzymasz garść kulinarnych inspiracji.
 



 

 

2 Responses

  1. Viola

    Tak, albo z mnóstwem warzyw rozmaitych. Dużo możliwości, a przy tym świeżo i smacznie.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *