“W pieczeniu jest coś pierwotnego. Jakbyśmy otwarli drzwi do przeszłości. Na co dzień zazwyczaj zamknięte. To jak podróż w czasie…” przeczytałam pierwsze słowa, przekartkowałam, zatrzymałam się na chwilę i już wiedziałam, że będzie moja… “Fika” wydana przez IKEA, zawierająca przepisy na klasyczne szwedzkie wypieki. Dla mnie to raczej otwarcie drzwi do cudownego świata, gdzie to co wydawało się trudne i czasochłonne w rzeczywistości okazuje się dziecinnie proste. Skromna, oszczędna w formie, ale bardzo praktyczna książka z mnóstwem pomysłów; zarówno na drobne ciasteczka jak i na świąteczne ciasta. Jaka szkoda że wciąż jestem w niedoczasie. Mam ochotę piec po kolei i testować wszystko. Póki co upiekłam kilka razy maleńkie maślane ciasteczka szachownice. Są świetne do kawy z przyjaciółką, ale mogą być również miłym podarunkiem od serca na zbliżające się Mikołajki. Pieczone z dobrą intencją mają moc.
Poniżej zamieszczam ilości składników zgodnie z przepisem zamieszczonym w książce oraz po mojej modyfikacji.
Składniki wg książki:
200 g masła
100 ml cukru pudru
2 łyżeczki cukru waniliowego
450-500 ml mąki
2 łyżki stołowe kakao
Składniki po mojej modyfikacji na ok. 50 szt.
Masło -100 g
Cukier puder – 50 g
Mąka krupczatka – 250 g
Śmietana i/lub zimna woda – 1-2 łyżki stołowe (opcjonalnie)
Sól himalajska – 1/4 łyżeczki
Kakao ciemne – 1 łyżka stołowa
Wymieszaj suche składniki oprócz kakao i połącz z posiekanym masłem. Szybko wyrób na gładkie ciasto. Gdyby składniki nie chciały się połączyć dodaj śmietanę i/ lub wodę.
Podziel ciasto na dwie równe części. Do jednej z nich dodaj przesiane kakao i zaganiataj aż ciasto będzie jednolite.
Obie porcje ciasta (ciemną i jasną) podziel na dwie kolejne części. Wszystkie cztery kawałki uformuj w walce o średnicy około 1 i 1/2 cm (podobne jak to się robi przygotowując kopytka).
Umieść ciemny walec obok jasnego, następnie jasny obok ciemnego. Następnie połącz je ze sobą i delikatnie dociśnij przewracając na poszczególne ścianki, tak aby 4 walce połączyły się ze sobą i źeby uformował się zgrabny prostopadłościan/szachownica.
Następnie zawiń go w folię spożywczą i wstaw do lodówki na około godzinę.
Nagrzej piekarnik do 175 stopni. Płaską blachę wyłóż papierem do pieczenia.
Usuń folię i pokrój ciasto w poprzek na porcje o grubości około 3-4 mm. Układaj ciasteczka na blasze w niewielkich odstępach od siebie. Piecz do lekkiego zarumienienia ok. 10-12 minut.
Wskazówka
Ciasto możesz przechowywać w lodówce 1-2 dni. Możesz je również zamrozić.
Ciemne ciasto warto robić w gumkwych rękawiczkach.
Dodaj komentarz