Młode pędy świerkowe

wpis w: Na zdrowie, Przekąski i dodatki | 0

 

Kilka dni w górach podczas majówki przyniosło mi kolejne zachwyty przyrodą. Górska wiosna jest sporo w tyle za tą miejską, można więc niektóre rośliny smakować od nowa. Udało mi się spotkać jeszcze młodziusieńkie listki bukowe, takie jasnozielone, miękkie z charakterystycznym meszkiem. Można je dodawać do kanapek czy sałatek zamiast zwykłej sałaty, mają lekko kwaskowy smak. Pięknie też odbija się na nich światło i aż słów brakuje jak wygląda bukowy las o tej porze.

 

 

Oprócz listków bukowych podczas wędrówki zachwycały również bogate w witaminę C młode pędy jodły i świerku, i na te ostatnie chciałam zwrócić uwagę. Na szlaku wywiązała się rozmowa o świerku i kolega przypomniał sobie, że jego tata każdej wiosny przygotowywał nalewkę z młodych pędów. Postanowiłam eksperymentalnie zebrać trochę jasnozielonych odrostów i spróbować zrobić z nich pożytek. Starałam się, aby drzewa nie zauważyły mojej potrzeby eksperymentowania. Biegałam po lesie, zerwałam tu trochę, tam trochę i szybko napełniłam półlitrowy słoik. Mam kilka pomysłów, jak coś z tego wyjdzie pysznego to kiedyś napiszę.  Przetwory wymagają  czasu, a ja lubię dzielić się sprawdzonymi przepisami.

 

 

Pędy świerku można zbierać dopóki są miękkie i jasne i na razie proponuję trzy szybkie przepisy z ich wykorzystaniem:  cukier świerkowy, sól świerkową i wspaniały koktajl. Można tez zrobić konfiturę, pesto, nalewkę i syrop, ale tak jak wspomniałam wcześniej potrzeba do tego więcej czasu, i więcej surowca.

Cukier pięknie wyglada i pachnie. Można go zmielić na cukier puder lub wykorzystać w postaci krystalicznej do ozdoby deserów. To jest symboliczna porcja na dobry początek, żeby sprawdzić, czy smakuje i jak się przechowuje. Analogicznie można zrobić sól świerkową do posypania twarożku.

O ile z cukrem i solą jest trochę zabawy, to koktajl jest błyskawiczny i bezproblemowy. Jest przepyszny, idealny na gorące majowe dni i  mam wrażenie, że z każdym łykiem przybywa mi zdrowia. Smacznego! Od razu napiszę, że młode pędy jodły już nie są takie smaczne, więc lepiej je zostawić na drzewach.

Przepis na cukier, sól oraz koktajl znajdziesz poniżej.

 

CUKIER ŚWIERKOWY

SKŁADNIKI (symboliczna ilość)

1-2 łyżki stołowe młodych, miękkich pędów świerku

3 łyżki cukru białego

 

WYKONANIE

Pędy świerku posiekaj i utrzyj dokładnie z cukrem w moździerzu na jednolitą masę. Możesz je również zblendować w małym plenerze. Rozłóż cukier na papierze do pieczenia i wysusz  w przewiewnym miejscu (nie na słońcu). Przyspieszysz ten proces wstawiając cukier do piekarnika z włączonym wentylatorem i maksymalną temperaturą 30-35 stopni.

Przełóż cukier do słoiczka i zużyj w najbliższych tygodniach do posypania deserów, np. śmietankowych lodów czy sernika. Pięknie wygląda i smakuje lasem.

 

 

SÓL ŚWIERKOWA

SKŁADNIKI (symboliczna ilość)

1-2 łyżki stołowe młodych, miękkich pędów świerku

3 łyżki soli, najlepiej gruboziarnistej

 

WYKONANIE

Pędy świerkowe posiekaj i utrzyj z solą w moździerzu na jednolitą masę. Następnie rozłóż sól na papierze do pieczenia i wysusz  w przewiewnym miejscu (nie na słońcu).  Przyspieszysz ten proces wstawiając sól do piekarnika z włączonym wentylatorem i maksymalną temperaturą 30-35 stopni.

Używaj do kanapek i twarożku lub na co dzień do doprawienia potraw na talerzu zamiast zwykłej soli.

 

 

KOKTAJL ŚWIERKOWY

SKŁADNIKI dla jednej osoby

1 szklanka jogurtu naturalnego lub kefiru

garść młodych pędów świerkowych

1/2 łyżeczki miodu lub do smaku

 

OPCJONALNIE

1-2 łyżki pestek słonecznika, siemienia lnianego  lub dyni (do wyboru) ewentualnie 1/2 awokado

szczypta soli zamiast miodu w wersji wytrawnej (może być sól świerkowa)

szczypta pieprzu

kilka kropel dobrej jakości oleju roślinnego

 

WYKONANIE

Zblenduj dokładnie wszystkie składniki, wlej napój do szklanki i podawaj od razu. w gorące dni można go dodatkowo schodzić kostkami lodu. Ten napój można podawać na słodko lub wytrawnie, w zależności od tego jak lubisz. Jego skład może być bardzo prosty, lub wzbogacony o inne dodatki (patrz opcjonalnie). Do wersji wytrawnej można dodać jeszcze z wierzchu ekstra szczyptę świeżo zmielonego pieprzu i parę kropel oleju roślinnego.

 

Więcej przepisów na wiosnę i lato znajdziesz w mojej książce Mamucie Przysmaki. Jeśli chcesz się z nią zapoznać, to wejdź do zakładki FREE i odbierz darmowy fragment książki. Zapraszam! To może być również piękny prezent na DZIEŃ MAMY.

 

Nie, to nie jest koktajl kalinowy, to koktajl świerkowy. Swoją drogą białe kwiaty kaliny można ususzyć i mieć do naparów czy odwarów wtedy, kiedy w naturze już są niedostępne.

Więcej przepisów na wiosnę i lato znajdziesz w mojej książce Mamucie Przysmaki. Jeśli chcesz się z nią zapoznać, to wejdź do zakładki FREE i odbierz darmowy fragment książki. Zapraszam! To może być również piękny prezent na DZIEŃ MAMY.

 

 

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *