Pieczone jabłka na deser

Zwykle zapominam o nich, a przecież pieczone jabłka mogą zastąpić tradycyjny deser, zwłaszcza wtedy, kiedy bardzo trudno jest całkiem odmówić sobie słodyczy. Taka mała, delikatnie słodka i zdrowa przyjemność bez poczucia winy. Świetna dla osób w każdym wieku i łatwo dostępna praktycznie cały rok! Pieczone jabłko można równieź zapakować do pudełka na drugie śniadanie, a z dodatkiem ryżu może być również zjedzone na lekki lunch. W wersji mniej dietetycznej z mąki, cukru, masła i ewentualnie kakao można zrobić kruszonkę, podobnie jak na crumble i posypać nią przekrojone na pół jabłka. Moźna również zaszaleć i pokusić się o inne dodatki na przyklad bitą śmietanę z polewą czekoladową lub lody…

Pieczone jabłka

Pieczone jabłka

Składniki:
Jabłko – 1 szt. na osobę
Ulubiona konfitura, najlepiej dość słodka domowa – 1-2 łyżki.
Masło lub olej kokosowy do wysmarowania brytfanki lub papier do pieczenia

Nagrzej piekarnik do ok. 180 stopni.

Wybierz jabłka podobnej wielkości, najlepiej z ogonkiem. Umyj i odkrój górną część każdego jabłka uważając, aby nie zgubić ogonka. Wydrąż specjalną końcówką lub zwykłym nożem łupinę nasienną ze środka. Z kawałka usuniętej części możesz zrobić “koreczek”, którym zatkaj wydrążony otwór jabłka od dołu. Dzięki temu obficie nałożona w środek konfitura nie wypłynie do brytfanki.

Jabłka napełnione konfiturą ułóż w nasmarowanej tłuszczem lub wyłożonej papierem brytfance. Przykryj odkrojonym wieczkiem, włóż dla ozdoby ogonki.

Piecz ok. 40 – 50 minut w zależności od rodzaju i wielkości jabłek. Mają trzymać formę, ale jednocześnie muszą być miękkie, aby łatwo było wybrać miąższ z konfiturą ze środka.

Podawaj jako deser lub zdrową przekąskę najlepiej na ciepło. Można je dodatkowo polać odrobiną miodu,  gdyby były zbyt kwaśne.

Pieczone jabłko

 

 

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *