Placuszki bananowe z karmelizowanym jablkiem

Kiedyś, wiele lat temu na warsztatach o dbaniu o siebie rozmawialiśmy o wartościach. Dobrze pamiętam jaka wtedy byłam zagubiona i zastanawiałam się, ale o co właściwie chodzi.  A przecież chodzi tylko o to co dla mnie jest ważne. Po latach wiem, że ważnych jest dla mnie wiele rzeczy. Czasem jest ich tak dużo, że mnie przytłaczają, ściągają w dół i mam wrażenie, że dreptam tam w miejscu. Jednak kiedy to zrozumiem, robię skok na powierzchnię. Zaczynam oddychać, widzieć i poruszać się krok za krokiem. Istotne jest nie tylko uświadomienie sobie swoich wartości, ale jeszcze nadanie im hierarchii ważnosci. Niestety, nie da sie tego zrobić raz a dobrze, bo życie dzieje się i weryfikuje to co sobie poukładam w głowie. Trzeba jednak iść i sprawdzać. Pierwsze kroki są niepewne, potrzebny jest rytm i regularność zanim okaże się, czy wybrany kierunek jest właściwy. Takie to proste a tak łatwo o tym zapominam.

Zanim wybuchnie wiosna smażę placuszki bananowe z karmelizowanym jabłkiem i można czule obejmować życie. Pyszne!

 

 

Skladniki (na okolo 12 szt.)
2 dojrzałe banany
2 jaja
6 łyżek mąki pszennej lub bezglutenowej gryczanej
szczypta soli

1 – 2 jabłka
1 łyżeczka miodu
1 łyżeczka oleju kokosowego lub masła

dodatkowa porcja dowolnego oleju do smażenia placków
1/2 łyżeczki cynamonu do oprószenia jabłek (opcjonalnie)

WYKONANIE

Banany rozgnieć widelcem, dodaj jaja, mąkę i szczyptę soli. Wymieszaj całość łyżką lub mikserem aż składniki połączą się ze sobą (mogą pozostać grudki banana).

Z jabłka usuń gniazdo nasienne i podziel je na około 8-12 cząstek. Ułóż cząstki jabłka na patelni z rozgrzanym olejem kokosowym lub maśle wymieszanym z miodem i pozostaw na średnim ogniu do momentu aż zarumienią się, następnie przewróć je na drugą stronę i obsmażaj kolejne 2-3 minuty. Na koniec posyp cynamonem jeśli lubisz.

W międzyczasie łyżką formuj niewielkie placuszki i smaż je na drugiej patelni, na średnim ogniu po około 2 minuty z każdej strony. Uważaj, żeby ich nie przypalić.

Ułóż placuszki na talerzu, wyłóż na nie karmelizowane jabłka posypane cynamonem.
Są pyszne!

WSKAZÓWKI

W wersji bezglutenowej z jasną mąką gryczaną smakują równie dobrze jak z pszenną.

Ja pozostawiam skórkę jabłka, ale jeśli chcesz, aby karmelizowane jabłuszka były delikatniejsze oberz je.

Ww proporcje są idealne na niewielkie śnadanie dla 2 osób, w razie potrzeby zmniejsz lub zwiększ ilość składników.

Jest to świetny sposób na zużycie miękkiego banana o brązowej skórce, który mógłby wylądować w koszu.

 

2 Responses

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *