Delikatne placuszki z mleczkiem kokosowym nie tylko dla tych, którzy zrezygnowali z mleka krowiego. Już same, bez żadnych dodatków, są świetne. Łatwiej wtedy można wyczuć ich kokosowy smak. Dla 4-osobowej rodziny na śniadanie proponuję jednak dodatkowo pokrojone świeże sezonowe owoce, bakalie, jogurt grecki i miód. Najlepsze są prosto z patelni!
Składniki na ok. 30 malutkich placuszków:
Mleczko kokosowe – 1 puszka ok. 400 g (zawartość kokosa ok. 90%)
Mąka pszenna – kubek (150 g)
Jajo – 1 sztuka
Cukier waniliowy – 1/2 -1 torebka
Cukier zwykły – 1 łyżka stołowa
Proszek do pieczenia – płaska łyżeczka
Sól – szczypta
Masło lub olej kokosowy – łyżka stołowa rozpuszczonego tłuszczu
Olej rzepakowy do smażenia
Jajko roztrzep z mleczkiem kokosowym.
Mąkę wymieszaj z proszkiem do pieczenia, cukrem waniliowych i zwykłym. Następnie połącz z mlekiem i wymieszaj na jednolitą masę z użyciem trzepaczki lub blendera.
Na koniec dodaj łyżkę stołową rozpuszczonego masła lub oleju kokosowego. Placuszki łatwiej się wtedy smażą i są delikatnie chrupiące.
Nakładaj łyżką stołową na rozgrzany na patelni tłuszcz i smaż do zarumienienia po ok. 1 minucie z każdej strony.
P.S.
Mleczko kokosowe może mieć różną zawartość tłuszczu, np. od 12 do 22 %, ale nie zauważyłam istotnej różnicy, jesli chodzi o smak czy wygląd placuszków. Natomiast istotna jest zawartość kokosa w mleku. Mleko powinno być gęste i powinno zawierać okolo 90 % kokosa. Jeśli masz akurat mleko rozcieńczone, to proponuję zrobić naleśniki, placki raczej nie wyjdą.
Dla uzyskania, nieco większej puszystości możesz oprócz proszku dodać 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej, ale różnica jest minimalna, a smak już inny.
Jeśli nie lubisz smaku proszku do pieczenia, czy sody możesz z nich zrezygnować.
Ania
Ja dodałam truskawki i banana 😋
PYCHA!!!!!!!!
Viola
Kubek mąki to okolo 150 g, jeśli mleko kokosowe ma dobry skład i zawiera 90 % kokosa, ciasto będzie miało idealną konsystencję na placki. Dopisałam w uwagach, bo faktycznie bardzo różne mleka mamy na rynku.
kucharz
Kubek mąki to 140g, jakim cudem 140g mąki się miesza z 400ml mleka kokosowego i nie wychodzi z tego wodnista zupa? Coś jest w tym przepisie nie tak.
Viola
Bardzo się cieszę, że smakowały. Dzięki za przypomnienie, też je zrobię;-)
Manuela
Pyszne!
Usmażenie ich nie zajęło mi 10 minut. Ciasto rozrobiło się idealnie bez użycia miksera.
Oceniam przepis na 6+
Martyna
Coś pysznego 😍
Gosia
Bardzo smaczne, smażyłam na odrobinie tłuszczu rozsmarowujac go po patelni pędzelkiem i w ogóle nie były tluste.
Viola
Cieszę się, źe smakują.
Ela
Ja smażę bez tłuszczu. PYCHOTKA!
Viola
Aleksandra, odłoźenie upieczonych placków na papierowy ręcznik może trochę pomóc je odsączyć z tłuszczu. Pozdrawiam!
Aleksandra
Szukałam czegoś prostego na kolację, alternatywy dla omleta, z mlek miałam tylko kokosowe 🙂 więc pomyślałam , że może placuszki i tak trafiłam na ten przepis. Placuszki pyszne, bardzo delikatne. Jedyny minus, że wciągały sporo tłuszczu ( smażyłam na oleju rzepakowym ) ale może to wina sposobu smażenia.
pozdrawiam, z chęcią zajrzę do innych przepisów
Viola
Bardzo się cieszę, że smakowały, dobrej niedzieli!
Anita
właśnie zrobiłam na niedzielne śniadanko, szukałam czegoś szybkiego i pysznego, placuszki sprawdziły się idealnie!! pyszności
Ola
Dzięki. Jeszcze dziś wypróbuję 🙂
Viola
Tak Ola, można.
Ola
Czy mozna do tego przepisy dodac starte jabłka????