Owoce są piękne, czasem nie mogę się na nie napatrzeć, bawi mnie układanie z nich martwych natur, stylizacja, przymiarki kadrów. Zapamiętuję obrazy robiąc zdjęcia. Czasem jednak zdjęcia nie wystarczają. Gdzieś głęboko w duszy pojawia się potrzeba malowania, oddania kolorów pędzlem. Zwykle jednak brakuje warsztatu, cierpliwości, czasu… Tak właśnie się zdarzyło tym razem. Wprawdzie drugie śniadanie na chwilę stało się magiczną martwą naturą, ale ponieważ w procesie tworzenia artysta zgłodniał, ostatecznie stało sie sałatką…zawsze to jakaś forma kreatywności…
Sałatka z jeżynami powstała spontanicznie, ale przepis chcę zapamiętać, ponieważ okazała się doskonała na lekką kolację lub lunch. Świetnie komponuje się z serami i chłodnym, białym winem. Może umilić spotkanie z przyjaciółmi w ciepły, wrześniowy wieczór.
Składniki dla 2-4 osób:
Sałaty mieszane – 3-4 garście
Natka pietruszki – garść listków
Śliwki, tu węgierki – około 10 sztuk
Gruszki – 2-3 sztuki
Orzechy włoskie – garść lub dwie
Winogrona zielone – garść lub dwie
Jeżyny – garść lub dwie
Ser blue – 1 szt.
Sos:
Cytryna – sok z 1/2 cytryny
Oliwa – 2 łyżki
Miód lub syrop daktylowy – 2 lyźeczki
Sałatę umyj, osusz i rozrzuć na desce lub półmisku.
Połącz składniki sosu; sok z cytryny, oliwę i miód lub syrop daktylowy.
Gruszki pokrój w grubą kostkę. Jeśli chcesz aby były delikatniejsze, obierz je ze skórki. Skrop sokiem z cytryny żeby nie ściemniały i rozrzuć na liściach sałaty.
Śliwki wypestuj i pokrój w ćwiartki, ser w kostkę, a winogrona jeśli są duże przekrój na pół i dodaj do sałatki.
Dosyp jeżyny i orzechy.
Na koniec polej całość sosem i ozdób listkami pietruszki.
Pyszna, słodko – kwaśna sałatka gotowa. Smacznego!
Dodatkowe wskazówki:
Jeśli gruszki są bardzo twarde, moźesz je po obraniu pogotować kilka minut w niewielkiej ilości wody z cukrem i cytryną lub octem jabłkowym. Gruszki wtedy lepiej obrać ze skórki, która podczas gotowania traci ładny, zielony kolor.
Zamiast proponowanego sosu, moźesz użyć dobrej jakości octu balsamicznego.
Skład możesz oczywiście modyfikować według własnego uznania i dostępności owoców.
Dodaj komentarz