Jeszcze mamy lato i mnóstwo dostępnych owoców. Jeśli rano nie masz czasu na przygotowanie śniadania, to szałwia hiszpańska jest idealna. Nasiona szałwii hiszpańskiej, zwanej inaczej chia, można szybciutko przygotować wieczorem, a rano tylko dosypać ulubione składniki.
Składniki na śniadanie dla jednej osoby:
Nasiona szałwii hiszpańskiej – 1 łyżka stołowa płaska lub 3 łyżeczki
Jogurt naturalny – 2-3 łyżki
Owoce sezonowe – tu jagody amerykańskie, maliny i truskawki
Siemię lniane – łyżeczka
Płatki owsiane – łyżka
Płatki migdałowe – łyżeczka
Mięta do ozdoby
Płaską łyżkę stołową nasion chia zalej ciepłą, ale nie wrzącą, przegotowaną wodą (1/2 filiżanki), odstaw na noc lub chociaż na 20 minut. Wytworzy się wówczas galaretka, podobnie jak to ma miejsce w przypadku siemienia lnianego. Wytworzone grudki możesz z łatwością rozbić elektrycznym mini spieniaczem do mleka, możesz również użyć zwykłej trzepaczki do ubijania piany lub po prostu energicznie roztrzepać galaretkę widelcem:-). Następnie połącz galaretkę z jogurtem i wymieszaj.
Dosyp ulubione owoce – tu jagody amerykańskie, maliny i truskawki. Superenergetyczne, a zarazem lekkie i zdrowe śniadanie jest gotowe. Możesz ewentualnie dodać inne ulubione składnik – tu na przykład jest siemię lniane, płatki owsiane i płatki migdałowe.
P.S.
Owoce sezonowo można zmieniać.
Poza sezonem świeże owoce można zastąpić suszonymi lub mrożonymi.
Więcej o nasionach szałwii hiszpańskiej pisałam TUTAJ
Można takie śniadanie przygotować w pojemniku na wynos.
Uwaga! Nasiona chia mogą uczulać.
Poniżej nasiona chia podane inaczej:-)
Dodaj komentarz