Z sałatką tabbouleh zetknęłam się po raz pierwszy przeglądając książkę “Jerozolima”. Nieprzypadkowo piszą o niej Ottolenghi i Tamimi, ponieważ jest ona bardzo popularna na Bliskim Wschodzie. Jej istotnym składnikiem jest drobna kasza – najczęściej bulgur oraz drobniutko posiekane, świeże warzywa i dużo, dużo zieleniny.
O tej właśnie sałatce przypomniałam sobie kilka dni temu kiedy wspólnie przygotowywaliśmy rodzinny, wakacyjny obiad. Nie miałam wprawdzie kaszy bulgur, ale za to miałam kuskus i choć nie jestem jego wielką fanką, to muszę przyznać, że w czasie wakacji świetnie się sprawdza. Oprócz kaszy kuskus miałam również kilka świeżych warzyw i zieleninę, tak więc szybko i łatwo przygotowałam tabbouleh jako dodatek do mięsa. Proporcje i składniki sałatki wymienione w przepisie są moje, ponieważ tyle akurat miałam produktów, a do książki i oryginalnego przepisu daleko. Myślę, że spokojnie proporcje składników można zmieniać i dostosować do swoich upodobań. Dla mnie najważniejsze jednak, aby była mięta i sok z limonki, gdyż zdecydowanie nadają sałatce świeżego, charakterystycznego smaku i aromatu.
Składniki dla 3-4 osób:
Kasza kuskus – 1 kubek surowej kaszy
Pomidor – 2 twarde, duże szt.
Ogórek – 2 duże szt.
Papryka podłużna czerwona – 1 duża szt.
Cebula – 1/2 – 1 mała szt.
Szczypiorek drobny – 1/2 pęczka
Pietruszka – pęczek
Mięta – kilkanaście listków
Sos:
Oliwa – 3-4 łyżki
Sok wyciśnięty z 1/2 limonki lub cytryny
Czosnek – 1-2 ząbki przeciśnięte przez praskę
Mięta posiekana drobniutko – kilka listków
Przyprawy: sól, pieprz, ewentualnie chilli
Przygotuj kuskus wg wskazówek producenta lub wsyp kaszę do wysokiej miseczki, dodaj dużą szczyptę soli i zalej wrzątkiem, tak aby poziom wody nad kuskusem był wyższy o ok. 1-2 cm, zamieszaj i szczelnie przykryj na kilka minut. Po 5-10 minutach rozdrobnij widelcem i pozostaw do przestudzenia.
W międzyczasie dokładnie umyj wszystkie warzywa i pokrój w drobną kostkę o boku ok. 0,5 cm; pomidory i paprykę pozbaw wcześniej gniazd nasiennych, ogórki w razie potrzeby obierz ze skórki. Posiekaj również szczypiorek, natkę pietruszki oraz miętę.
Przygotuj sos z oliwy, czosnku przeciśniętego przez praskę, soku wyciśniętego z limonki i kilku listków drobno posiekanej mięty. Dopraw dużą szczyptą soli, pieprzu i ewentualnie chilli.
Warzywa, zieleninę oraz sos dodaj do przestudzonej kaszy.
Całość wymieszaj i na koniec posyp obficie zieleniną. Podawaj sałatkę tabbouleh samą lub jako dodatek do mięs czy ryb. Tabbouleh świetnie nadaje się również do zabrania w pudełku na wycieczkę, do pracy czy szkoły, która już niedługo się zacznie, niestety…ale póki co cieszmy się latem.
Dodaj komentarz