Tarta z burakami i chrzanem.

wpis w: Kolacje, Na wynos, Przekąski i dodatki | 2

Przygotowałam serową tartę z pieczonymi burakami i poczułam się jak gospodarna pani domu…w sumie bardzo dobrze. Ile razy zostanie  w lodówce kawałek białego sera,  z którym nie wiadomo co zrobić, a na który już nikt nie ma ochoty… Ile razy skusisz się na coś poza sezonem i udajesz, że jesz zdrowo… Kilka dni temu w warzywniaku widziałam już botwinkę, piękną kolorową. Z trudem się powstrzymałam i obym doczekała do naszej polskiej, co najmniej do maja. Na razie pozachwycam się pieczonym burakiem z zeszłej jesieni; zarówno smakiem jak i kolorem. Cudowne warzywo na cztery pory roku, a w połączeniu z domowymi kiełkami skarb. Jeśli lubisz buraki, chrzan i nie masz nic przeciwko nabiałowi, możesz wypróbować ten przepis. Wszelkie własne pomysły również mile widziane. Ja przygotowałam tartę w dwóch wersjach  i wróciłam na chwilę do kolaży, Może dzięki temu zobaczysz więcej.

5AC6E6F4-DC23-43FC-9469-156C70760AB5 F97D678E-E8E6-4191-9448-D28FA553C897

Składniki na ok. 8 porcji (forma o średnicy ok. 25 cm)

Farsz:
Ser biały półtłusty – 200 g
Śmietana 18% – 2-3 łyżki stołowe
Jaja – 2 szt. całe + białko z ciasta
Sól – 1/2 łyżeczki
Chrzan – 1 łyżka stołowa
Pieprz świeżo zmielony do smaku
Pieczone buraki – 2 średnie szt.
Cukinia – 1/2 szt
Cebulka dymka – 1/2 pęczka

Ciasto:
Mąka orkiszowa jasna typ 500 – 200 g
Jaja – 1 całe i 1 żółtko
Masło – 1/2 kostki
Śmietana – łyżka stołowa
Sól – szczypta
Papier do pieczenia

Przygotowanie ciasta

Mąkę, schłodzone posiekane masło, śmietanę, dużą szczyptę soli oraz 1 całe jajo i 1 żółtko połącz, najlepiej mikserem i szybko zagnieć ciasto na gładka masę. Następnie wyklej ciastem formę na tarę wyłożoną papierem do pieczenia. Uformuj nieco wyższy brzeg i dociśnij go do ścianek. Możesz pozostawić ciasto w lodówce do schłodzenia na ok. 1/2 h, ale nie zawsze to robię.

Nagrzej piekarnik do 200 stopni.

Wyjmij ciasto z lodówki, przykryj dokładnie papierem do pieczenia. Piecz w nagrzanym piekarniku 15 minut, a następnie odkryj i piecz kolejne 10 minut – aż ciasto się zarumieni.

Przygotowanie farszu

W międzyczasie wymieszaj/zblenduj ser z jajami, śmietaną, chrzanem i białkiem pozostałym z ciasta. Dopraw solą, pieprzem, a następnie rozłóż masę równomiernie na podpieczonym cieście.

Pokrój w cienkie plastry buraka, cukinię i cebulkę. szczypior zostaw na później.

Ułóż w farszu plastry buraków, cukinii oraz cebulki, oprósz solą i pieprzem. Piecz całość w piekarniku ok 30 minut.

Wierzch tarty ma się lekko zarumienić, a masa jajeczno-serowa zestalić. Podawaj na ciepło lub na zimno. Przed podaniem posyp posiekanym szczypiorkiem. Smacznego!

Wskazówka

Tarta z burakami może być przygotowana w wielu wariantach.

Cukinię możesz podsmażyć na patelni grillowej i ułożyć na wierzchu już upieczonej tarty. wygląda i smakuje bardzo dobrze.

Do pieczonego buraka świetnie pasują dowolne kiełki, tu gryka i rzeżucha (kolaż nr 2)

 

 

2 Responses

  1. Viola

    Tak, zdecydowanie nie brzmi dobrze, zwłaszcza że nie to autor miał na myśli, a tarta jest bardzo smaczna

  2. Agata

    “Ile razy zostanie w lodówce wątpliwej świeżości kawałek białego sera, z którym nie wiadomo co zrobić, a na który już nikt nie ma ochoty… ”
    W kontekście umieszczonego przepisu ta wątpliwa świeżość sera nie brzmi dobrze…:-)

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *